Таванът на пенсиите остава 840 лв., реши НС

По предложение на ГЕРБ не се променя максималният осигурителен доход
21
Таванът на пенсиите остава 840 лв., реши НС
Снимка: архив, БулФото

Изненадващо депутатите не повишиха максималния осигурителен доход от 2400 на 2600 лева за догодина с окончателното приемане на текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Предложението за това направи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по време на дебата в пленарна зала като редакционна поправка, която беше одобрена от народните представители.

На първо четене беше прието максималният осигурителен праг да се повиши с 200 лева.

От БСП дори настояваха той да е 3000 лева, но очаквано мнозинството отхвърли предложението на левицата.

Със замразяването на максималния осигурителен праг на практика депутатите замразяват и тавана на пенсиите.

На първо четене беше решено, че той ще скочи на 910 лева, но след днешното гласуване ще се запази в размер на 840 лева, защото по нормативен акт е в размер на 35% от максималния осигурителен праг.

От БСП упрекнаха управляващите за това, че сами се отказаха от идеята си за увеличаването му.

По разчети на левицата, ако той беше станал 3000 лева, това би означавало, че в НОИ ще влязат 120 милиона лева повече.

След като размерът остана 2400 лева, левият депутат Корнелия Нинова обяви, че това ще преобърне целия държавен бюджет за следващата година.

„60 милиона ви липсват от преди две минути, разбихте държавния бюджет“, обърна се тя към мнозинството.

„Не ви ли е неудобно от хората на село, които ще бъдат принудени да плащат повече, включително и масрафа на българските депутати?!“, риторично попита пък Мая Манолова от БСП, след като депутатите решиха, че от догодина земеделските производители и тютюнопроизводители ще плащат вноски на база 300 лева доход.

Досега те се осигуряваха на доходи от 240 лева и по време на дебата от БСП и ДПС настояваха да се запази този размер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: парламентпенсииДОО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
АМИ СЕГА преди 9 години
Преди малко слушах изказването на Горанов в което каза нещо много важно.Дебатът се води няколко години вече , ТРЯБВАШЕ ОЩЕ ОТ 2010 година частните пенсионни фондове да започнат да изплащат пенсии на миньори родени след 1960 година ....Да ама НЕ , частните пенсионни фондове казаха , че не могат да плащат такива пенсии защото не били натрупали достатъчно ресурс и вече 4 години държавата плаща а частните пенсионни фондове само събират вноски от хората.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как мога да имам доверие на частни пенсионни фондове,след това,което се случи с КТБ?!
15
0
 
1
 
! Отговори
от сидни ав$тралия преди 9 години
до 131. НАучи се че ав$тралия е голям континент2. Щасливите хора не правят глупости3. Този инцидент с децата се е случил в Каринс. Знаеш ли къде е Каринс въобще?4. Това е битов инцидент на *** жена5. Болни хора има и се раждат навсякъде. За съжаление. Ти с тях ли седна да се сравняваш? И дори да се сравниш пак имат пъти по висок лайф стайл от клошар като теб7. виж около *** че си цъфнал и вързал та седна да се заяждаш с психично болната жена от Каринс. До там ли оскотя?
14
1
 
13
 
! Отговори
ПЛАЗМОДИИ! преди 9 години
реформи ли? Щом не можете и сте накъдърни, народа ще ви реформира в ранна пролет с камъни!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставете нашите малки заплати и пенсии.Сиднито Долара да каже за Австралия.В Рая щастливите хора защо убиват деца?
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес инфото ви е старо , преди 5 минути , решиха че става 2600 лева , а пенсиите скачат със 70 лева до 910 лв
11
1
 
17
 
! Отговори
тиквена история преди 9 години
Пълни некадърници ни управляват! Не знаят на кой свят са, сменят си позициите по няколко пъти на ден!
10
6
 
3
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
И ся ко уждаждат на пенсионираните депутати и намазалите от комунизма пенсионери, които винаги ще взимат тавана докато не стигне 10 000лва, защото са им внасяли пари по време на девалвацията на лева,а пенсиите са им ги изчислявали в периода когато се посотчваха 3-години осигурителен доход. Имали са 340 лева като трактористи ,а сега получват 740 пенсия .Не им трябват частни фондове,а само НОИ да пребъде повече от тях. СРАМММ
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Замразени пенсии и заплати.Вижте в Европа някъде дали получават колкото нас.Вижте има си нет.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз искам моите пари, които досега съм заделил в НОИ за пенсия да се прехвърлят в частен пенсионен фонд.Това наричам право на избор. Имам ли го?
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
проблемът е не ,че остава тавана на високите пенсии толкова,а че остава тавана за ниските пенсии,защото с 810 лева се живее ,а питате ли ги мнозинството от пенсионерите как живеят с 150-200 лева.....това е нечувана мерзост и геноцид
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По разчети на левицата, ако той беше станал 3000 лева, това би означавало, че в НОИ ще влязат 120 милиона лева повече."А според разчета на много работодатели и работници, НОИ ще остане с пръс в г.з, защото малко по малко сивата икономика си се върна на нивата от 90 години. Повечето хора не виждат смисъл да вкарват парив в данъци и осигуровки, защото няма и да ги видат... тези пари всички знаем къде отиват и всички виждаме за какво и закои паразите се ползват социалните услуги - за електората..
5
0
 
13
 
! Отговори
Бай Брадър преди 9 години
Тц тц, кой ще плаща пенсиите на тези дето се осигуряват на максималния осигурителен доход обаче никой не мисли... Продънена каца е НОИ, и НЗОК, и България като цяло.. дето се вика и на вас да ви ... майките
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кой му дреме за някакви пенсии да си плащат и толкова ако щат по 1000 лв да ги направят и по 120 години да се работи Дянков не ви ли каза честе финансово стабилни ако щете асфалт яжте.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен дупедати и кл***тикури кой ще се осигурява на 3000лв - В северозападнала *** не могат изкатат толкова пари за 2 години!
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо ново ГЕРБ замразяват пенсиите както и през 2009-2012 г.
1
0
 
17
 
! Отговори
Без да работят преди 9 години
А за професията "Патриот", ще има ли таван - да тъпчеш червения килим и да топлиш кожените кресла, и да получаваш висока заплата + субсидия, без да работиш...Преди бяха аматьори-патриоти, ама вече видяха, че им минава номера и станаха Специалист-патриот - 4-ти разряд...