БиБиСи: Apple не следи за спазването на стандартите за работни условия в заводите си

Макар и в голяма степен автоматизирано, производството на iPhone 6 все още изисква и човешка намеса.

© Ifixit, Reuters

Макар и в голяма степен автоматизирано, производството на iPhone 6 все още изисква и човешка намеса.

Apple не следи дали партньорите на компанията изпълняват нейните условия и осигуряват качествени условия на труд в заводите, които произвеждат устройствата й. Това е заключението от разследване на БиБиСи, което е целило да провери дали иначе строгите условия реално имат стойност.


Разследването е включвало няколко репортери под прикритие, които са започнали работа в заводи, където се произвеждат устройствата на Apple. Най-сериозни са нарушенията в заводите на Pegatron, където пък се произвежда iPhone 6.


"Записите от продуктовата линия на iPhone 6 показват, че обещанията на Apple да предпазва работниците рутинно не се спазват", казват репортерите в предаването на БиБиСи "Панорама", където разследването бе излъчено.




В заводите не се спазват работните часове. Общежитията са в лошо състояние, стандартите за идентификация на служителите и допускането им в завода са пренебрегвани. Освен това във фабриките могат да се видят и непълнолетни работници.


Преумора и стрес


Записите показват преуморени работници, които заспиват по време на 12-часовите си смени. Един от репортерите в друга фабрика, която произвежда части за компютрите на Apple, е бил заставен да работи 18 поредни дни без почивка въпреки многократните си молби за свободен ден. Друг от репортерите пък казва, че е бил принуден да работи по 16 часа въпреки видимата си преумора.


"Когато се връщах в общежитието, не исках да се движа. Дори и да бях гладен, не исках да стана. Исках само да лежа и да почивам. Нощем не можех да спя заради стреса", казва репортерът.


Apple е отказала да изпрати свой представител за коментар. Вместо това фирмата е изпратила писмен отговор, в който заявява, че не знае за "друга компания, която полага толкова много грижи за качеството на работните условия, колкото Apple".


"Работим с доставчиците си, за да решим недостатъците. Виждаме продължаващи и увеличаващи се подобрения, но знаем, че работата ни не е приключила", се казва още в изявлението на компанията.


Тя допълва, че е широкоразпространена практика за служителите да взимат кратки дрямки по време на работа, но ще проведе собствено разследване, за да провери дали действително хората не заспиват на смените си от преумора. Компанията казва, че проблемите с липсата на място в общежитията са решени.


Apple заявява още, че по нейни данни работната седмица в Pegatron е средно 55 часа. Репортерите обаче казват, че извънредният труд на хартия се води по желание, но на никой служител не се дава право на избор. Освен това са задължени да ходят на работни срещи преди и след работа без заплащане. Apple отговаря, че задължава доставчиците си да плащат тези срещи, включително и със задна дата, ако открие, че това не е било направено.


От Pegatron пък коментират, че ще проведат собствено разследване за всички твърдения на телевизията и ще предприемат необходимите мерки, ако се открият пропуски.


С риск за живота


Проблеми има и в дистрибуторската верига на Apple в индонезийския остров Бангка, посочват още от БиБиСи. Според медиата там има незаконни мини за калай, в които деца изкопават материала на ръка. Репортерите са проследили пътя на калая до компания, която е в списъка с доставчици на Apple. Доставчиците казват, че 70% от материалите идват от малки мини и няма как да знаят коя е законна и коя не.


Apple пък казва, че ситуацията в Бангка е сложна. Десетки хиляди миньори продават материалите си на прекупвачи. "Най-лесното решение, ще е да откажем калай от индонезийски мини. За нас това няма да е проблем и ще ни предпази от критиките. Но това ще бъде мързеливо и страхливо решение, тъй като няма да промени нещата. Избрали сме да останем тук и да се опитаме да променим ситуацията", коментират от компанията.


В последствие в. Telegraph съобщи, че изпълнителният директор на Apple Тим Кук е "дълбоко обиден" от твърденията на БиБиСи. "Разследването на Panorama твърди, че Apple не подобрява работните условия. Нека ви кажа, че това е възможно най-далече от истината", допълва Джеф Уилямс, който е старши вицепрезидент в Apple.


Това не е първият път, в който Apple попада под такива сериозни критики. През 2010 г. 14 служители се самоубиха в заводи на Foxconn, който е най-големият доставчик и производител на Apple. Причината бяха лоши условия на труд и огромен стрес. В последствие Apple въведе нови, много по-строги стандарти за заводите на всяка компания, която иска да е нейн доставчик.