Руски депутат предложи създаването на фонд в подкрепа на руските бойци в Донбас

Руски депутат предложи създаването на фонд в подкрепа на руските бойци в Донбас

© https://twitter.com/klincevich

Членът на комисията по отбрана на руския парламент и председател на съюза на ветераните от Афганистан Франц Клинцевич предложи да бъде учреден фонд за подкрепа на руските доброволци в Донбас, съобщава агенция "Интерфакс".


"Наши съотечественици действително се сражават заедно с опълченците, тъй като смятат това за свой дълг. Това е техният свободен избор. Става дума обаче за наши хора, не можем да ги оставим на произвола на съдбата", заяви Клинцевич пред журналисти. "За да им помогнем предлагам да създадем фонд под егидата на ветеранските организации, в частност под егидата на Русия фонд за ветераните от Афганистан", добави той.


Депутатът подчерта, че държавата не е свързана по никакъв начин с гражданите, които са отишли в Донбас, за да подкрепят сепаратистите. "Трябва ясно да заяви, че държавата в лицето на Министерство на отбраната, парламентарната комисия по отбрана или кoято и да било друга структура дори косвено не е свързана с тези хора. По тази причина този въпрос не се обсъжда на официално ниво", заяви той.




По данни на "Новая газета", Клинцевич е на първо място в списъка на тайно наградените руснаци, взели участие в анексирането на Крим. През февруари 2014 г. Клинцевич е ръководил отряд от 200 души, извършил разузнавателната дейност, а след това е превзел военните поделения и административните сгради на Крим.


В годишната си пресконференция на 18 декември руският президент Владимир Путин заяви, че "всички хора, които следват повика на сърцето си и изпълняват своя дълг и добровлно вземат участие в каквито и да било бойни действия, в това число в Югоизточна Украйна, не са наемници, понеже не получават пари".


Всичко, което трябва да знаете за: