Калфин: Без реформа пенсионната система ще се изпразни от собствени ресурси

Калфин: Без реформа пенсионната система ще се изпразни от собствени ресурси

© Юлия Лазарова

Тази година се пенсионират 43% повече хора, заради замразяването на възрастта за пенсиониране, както и 74% повече военнослужещи. Ако продължаваме по този начин, ние действително ще направим пенсионната си система абсолютно изпразнена от собствени ресурси, която ще зависи единствено и само от субсидиите от бюджета, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дебатите за бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2015 г. в парламента.


Всички предложения са много хубави, всички искаме повече пари за майките и пенсионерите. Това обаче е бюджет и приходната и разходната част трябва да бъдат изравнени, коментира Калфин и призова да се уточнят всички параметри на пенсионната реформа, преди да се правят промени.


"Това, което предлагате от БСП е 120 млн. лева допълнително - да се облагат доходи над 3000 лева, а това означава средно всеки да плаща около 150 лева повече осигуровки, за да се осигурят тези 120 млн. лева. Предложението ми е тези стъпки да стават плавно, а не да се правят наведнъж. Вероятно в предишния парламент също е можело да се увеличи с около 1000 лева максималният осигурителен доход, но не го направихте с толкова, а с 200 лева, както предлагаме и за следващата година.", обърна се вицепремиерът към депутатите от левицата. 




"Същото е и за майчинството – то е започнало от 9 месеца, удължи се на 12, след това 18, 24, а сега пак 18 месеца. Почти през година се сменя този срок", посочи той. По думите му тези промени не са се отразили върху раждаемостта в страната. Нека вместо с популизъм да се заемем с това да уточним всички параметри на една пенсионна реформа и тогава да се опитаме да направим промени, които да са трайни във времето", каза още Калфин.


Депутатите вече приеха финансовата част на бюджета за догодина. Консолидирания бюджет за ДОО по приходите и трансферите е на обща стойност 9 633, 2 млрд. лева, а по разходите - 9 629.2 млрд. лв. Излишъкът от 3.9 млн. лв. ще се използва за погасяване на дългосрочни заеми от банки и финансови институции от чужбина. Най-много принос за приходите се очаква от осигурителните вноски, които за 2015 г. са в размер 4 569,6 млрд. лв., а от държавата се чакат още общо над 5 млрд. лева.


Дебатите по бюджета на НОИ, както и държавния бюджет за 2015 г. ще продължат до 20 ч., определиха с гласуване депутатите. Същинските спорове се развихриха около максималния осигурителен доход за догодина и осигуровките на земеделците. (Очаквайте подробности)


Всичко, което трябва да знаете за: