Кометата "Чурюмов-Герасименко" се състои от блокове с различни размери

Повърхността на кометата е абсолютно немагнитна
19 дек 2014 11:39, Елка Василева
6
Кометата "Чурюмов-Герасименко" се състои от блокове с различни размери
Снимка: архив, Reuters

Научните данни, получени от модула "Фила" на повърхността на кометата "Чурюмов-Герасименко", дават основания за преразглеждане на теорията за строежа на тези космически тела, съобщи ТАСС.

Това разказа Наталия Безаева от Уралския университет от Сан-Франциско, където е на заседание на Американския геофизичен съюз. Там са обявени нови данни, предадени от "Фила".

Магнитометърът на "Фила" е показал, че повърхността на кометата е абсолютно немагнитна. Магнитната й наситеност е много по-малка, отколкото на метеорит, лунен прах, земна пръст.

Повърхността й е покрита със замръзнал прах. Този пласт е с дебелина десетина сантиметра. Заради него "Фила" не успя да се закрепи веднага и отскочи два пъти.

Данни за кометния прах още няма. Известно е обаче, че плътността на горните слоеве на кометата е 400 кг на кубичен метър - значително по-малко от плътността на водата.

"Изненадващо, но повърхността на кометата не е непрекъсната, а се състои от блокове - каза Безаева. - В една от точките големината на блока е от 26 см до 4 м. Повърхността на кометата прилича на мартенски сняг, смесен с мръсотия, която е замръзнала и е кристализирала. Този "твърд сняг" е върху цялата комета".

Температурата на повърхността на кометата е от минус 135 градуса до минус 155 градуса.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
19
 
! Отговори
Proton преди 9 години
До колкото си спомня Юни месец Протончето и то стана на парчета. Отделно споменатата в статията Наталия Безаева от Уралския университет от Сан-Франциско не звучи толкова амрикански. Престанете с тия паранои Американци-Руснаци. В Космоса нема наши, нема ваши ....
5
6
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До blКато човек с техническо образование би трябвало да знаете, че на първо място авариите и дефектите се определят от теорията на вероятностите - колкото по-сложно е едно устройство или машина, толкова по-вероятно е да дефектира, защото вероятността за дефект на цялото е сума от вероятностите на всеки един компонент да дефектира.Чак тогава идва ред на технологиите, които минимизират дефектите и силата им се измерва в създаването на по-сложен комплекс с по-висока надежност, а не в простотата.
4
0
 
21
 
! Отговори
bl преди 9 години
До П.ПетровTuk stava vypros za tehnologii, tiahnoto prilozhenie, i istoria na bezproblemna eksploatacia.Az pisha kato chovek s technichesko obrazovanie i interesi.Ako iskate da obsyzhdate politika, politici i propagadna - namerete si drug sybesednik.
3
6
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До blПо същата причина, поради която за аварията в Чернобил се разбра, чак когато радиацията стигна Западна Европа, си мислите, че изстрелването на руска ракета в космоса е "рутина".Човек не е безгрешен! Дори "другарите" Сталин и Путин не са безгрешни, колкото и да се опитва кремълската пропаганда да ни убеди в противното, какво остава за обикновените учени и инженери. На вас оставям извода "защо сте податлив на пропаганда".
2
3
 
21
 
! Отговори
bl преди 9 години
Zashtoto za Rusia uspeshnite izstrelvania sa stanali edva li ne rutina, dokato za USA, kakto vie kazahte, izstrelvaneto na raketa si ostava "napyn" sys symnitelen uspeh.
1
3
 
21
 
! Отговори
Илиан Иванов преди 9 години
Пиша си коментара тук, понеже няма друга подходяща новина. Защо уважаеми няма нищо в Днес.бг за успешното изстрелване на ракета носител Стрела от Байконур? За напъните на САЩ успешни, предполагаемо успешни и в процес на измисляне стаитии колкото щеш, а за останалите нищо. Това някаква тенденция ли е. (изречението завършва с точка тъй като въпросът изглежда е риторичен)