Какво казаха пред съда задържаните мюсюлмани

Какво казаха пред съда задържаните мюсюлмани

© Георги Кожухаров

Прокуратурата поиска постоянното задържане на седемте задържани мюсюлмани, като се позова на материали от личните им Фейсбук профили, свидетелски показания и иззети веществени доказателства. Обвинението е за група с верска принадлежност, чиято цел е да проповядва идеите на "Ислямска държава", като нейн ръководител е посочен Ахмед Муса Ахмед.


Защитата призова съдът да не гледа на мярката за неотклонение като наказание и обяви, че в материалите по делото няма конкретни доказателства как задържани са пропагандирали идеите на обявената от ООН за терористична организация "Ислямска държава".


Ето какво казаха пред съда обвиняемите в правото си на лична защита:




Според прокуратурата Ахмед Муса Ахмед е водач на групата. У него ДАНС са открили множество снимки със знамето, на което има надпис "Единственият, който да обожаваш, е Аллах",  


"Духовна личност съм, религиозен човек съм. Не се познавам и не знам кой е водачът на "Ислямска държава". Невинен съм и мисля, че трябва да ми дадете най-малката мярка".


Ангел Симов, считан от държавното обвинение за координатор, застана пред съда усмихнат. Той заяви, че се е смее, защото мисли, че това, което му се случва е филм.


"Обадиха ми се, че 20 полицая има вкъщи. Отидох и тях питах: Филм ли правите, кажете да ви помагам. Приех исляма преди няколко години, не съм нарушил нищо"


"Ислямът ме кара само добри деяния да правя. Нищо лошо никой не ме е карал да правя. Имам малко дете, което има киста на черния дроб и съм притеснен за семейството си", заяви Стефан Александров.


Светослав Манчев, който е от Пазарджик, заяви пред съда, че не е виновен. "Вярвам че моите братя не са виновни. Аз давам лекции по ислям, говорим за единобожие, но това страшно ли е?"


Единствената жена от групата е родената през 1985 година Александрина. Тя е студентка първи курс в специалност "Българска филология" в Пловдив. "Аз съм мюсюлманка, в нашата религия няма крайност. Трябва да обичаме. Забранено ни е да живеем крайно. За първи път съм на такова място, не знам какви са правата ми. Приготвях се за училище, когато ме отведоха. Нищо не ми казаха, нищо не ми обясниха. Нито като ме задържаха за 24 часа. Нито когато ме задържаха 72 часа. Не можех да се свържа със съпруга ми - 48 часа, той не знаеше къде съм. Исках да се свържа с адвоката, но не успях. Нямах право на телфон. Обвиненията не ги приемам.


Въпреки че съм туркиня и мюсюлманка, аз живея в Бълагрия и избрах да се развивам в българската среда. Това, което искам да направя - сложила съм за цел - да знам българския език. Уча българска филология. Не искам да се затворя вкъщи, а да се развивам за себе си и обществеото сред българите. Не ми се ходи на друго място. Нямаше да почна да уча, ако имах други планове", заяви младото момиче.


Ерджан Смаил се обърна към съда с обяснението какво за него е вярата: "Ислямът го приех преди пет години. Никога не сме имали омраза. Не сме учени на нищо лошо. Аз не ги приемам като знамена тези неща. Това е надпис на всевишния. Това го слагаме, за да ни пази. Това е най-голямата молитва, то ни пази. Много е смешно. Като излизаме от работа казваме тази молитва. Аз гледам жена, две деца. Питайте хората по махалите какво им казваме. Това, което казват за нас, аз не го приемам".


"Приех исляма, може да попитате в Асеновград дали са видяли нещо лошо от нас. Никога не сме разказвали на хората за джихад. "Не пушете, не пийте, отнасяйте се добре - това казваме. Нямам знаме намерено у мен", каза Стефан Димитров, който е завел разследващите в своя дом в Асеновград, въпреки че са го задържали в дома на брат му. 


Всички поискаха от съда да не бъдат задържани.

Ключови думи към статията: