Бизнесът и синдикатите не подкрепиха бюджета

Бизнесът и синдикатите не подкрепиха бюджета

© Юлия Лазарова

Съветът за тристранно сътрудничество, в който влизат представители на държавата, бизнеса и синдикатите не стигна до единодушна подкрепа на проектобюджетите за държавния бюджет и държавното обществено осигуряване за следващата година. Това стана ясно, след продължилите повече от четири часа разговори днес. Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин обаче обяви, че е доволен от дискусията, тъй като тя е била конструктивна и ще бъде полезна и за довършването на работата.


Най-общо работодателите не виждат в бюджета реформи, а синдикатите са против замразяването на доходите. Минималната работна заплата и условията за пенсиониране са другите спорни моменти.


Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че синдикатът остава с тревога за работните места и доходите на българските граждани. "За Бюджет 2015 г. очакваме да видим стъпки, които да променят тази картина, но засега не виждаме, да бъдат намерени възможности за видимо движение на доходите, започвайки от минималната работна заплата", заяви той, цитиран от "Фокус".




Заместник-председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че остават с надежда, че ще бъдат преразгледани някои от позициите и по-специално по отношение на замразяването на минималната работна заплата. "Харесва ни това, че нашите аргументи ще бъдат разглеждани. Дали ще бъдат чути - е друг въпрос", обяви той.


Димитър Бранков от Българска стопанска камара повтори позицията си, че проектът за държавния бюджет е без мотиви. "По отношение на приходната част нашите съмнения са относно подценената приходна част", обясни той. 


В понеделник бюджетът ще бъде обсъден на извънредно заседание на министерски съвет.