Прокуратурата се позова на снимки от Фейсбук, за да иска задържането на мюсюлманите от Пазарджик

Ахмед Муса Ахмед е един от седемте задържани.

© Георги Кожухаров, Дневни

Ахмед Муса Ахмед е един от седемте задържани.

Прокуратурата се позова на снимки от Фейсбук профилите на някои от задържаните при акцията на ДАНС мюсюлмани, на свидетелски показания на тайни и явни свидетели, за да поиска постоянния арест на всички седем души.


Това стана ясно от изложението на обвинителя Недялка Попова пред Пазарджишкия окръжен съд, който трябва да реши дали да остави в ареста шестимата мъже и една жена, задържани във вторник при мащабна акция на ДАНС и държавното обвинение. Очаква се съдът да се произнесе след 23 ч. тази вечер.


Попова беше прокурор и по делото срещу 13- те имами, което завърши през пролетта на първа инстанция с признаването за виновни на всички мюсюлмански проповедници. Сред тях беше и задържаният сега Ахмед Муса Ахмед, който има три повдигнати обвинения и според прокуратурата е водач на група, която е целяла да проповядва идеите на "Ислямска държава".




Фотографи, ключодържатели, атрибути


Според Попова: "групата се е сдобила с шапки, тениски, ленти и други атрибути с логото на Ислямска държава. Ахмед Муса и останалите са се фотографирали с тези атрибути, а снимките са качени във Фейсбук профилите и по този начин обвиняемите са споделяли своята принадлежност и харесването, което изпитват към действията на тази терористичната организация".


Прокурорът направи разграничение между снимките, които са били основание за държавното обвинение да предприеме "превантивната акция":


"Едните снимки са лични, където обвиняемите и други симпатизанти се снимат на фона на тези шапки, ленти, тениски, а другите са свързани с дейността на Ислямска Държава. Втората група изобразяват бойни действия, колажи с оръжия, снимки от бойно поле, потресаващи снимки на обезглавявания. Снимки с въоръжени мъже, жени и деца с призиви на Джихад. Снимки с територии на държави, включително и България, за които се предвижда Халифат", заяви пред съда прокурор Попова.  


Не беше посочено кой от обвиняемите е имал снимки на обезглавявания. Подобни кадри не бяха показани и на пресконференцията на прокуратурата в сряда, но оттам твърдят, че те са в кориците по делото.


Ахмед Муса и още шест души бяха задържани във вторник и прокуратурата ги остави за 72 часа в ареста. Срокът на това задържане, което трябва да гарантира, довеждането до съд, изтича в събота сутрин, но от държавното обвинение внесоха още днес искането.

На Муса е повдигнато обвинение за проповядване на антидемократична идеология, както и за сформиране на група с цел извършване на престъпления против републиката. Останалите задържани са: Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова и са обвинени за пропаганда за война.


Във връзка с това обвинение, Недялка Попова призна, че няма съдебна практика, но тя разполагала с "разяснения от доктрината". За да бъде извършено това престъпление е необходимо някой да формира у другиго мнение за военна агресия. Това престъпление може да се реализира само в условията на мир, в противен случай щеше да е част от главата за военните престъпления", заяви още прокурорът. По думите й при този състав от Наказателния кодекс не е нужно да се доказва, че някой се е повлиял от така поместените материали, за да тръгне на война. 


Попова уточни, че разследването е в начален етап, а групата е обявила своето присъствие в публичното пространство през юни 2014 година. Разпитани са 17 свидетели, 7 пред съдия, трима са анонимни. "Тези свидетелски показания допълнително установяват дейността на групата, нейните цели и че тя изповядва антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение идеите на Ислямска Държава", обяви Попова.


Защитниците - как са били проповядвани идеите на Ислямска държава


Всички защитници попитаха в своите изложения как така прокуратурата свързва задържаните с Ислямска държава; какви са принципите на тази организация; как прокуратурата разбра за призиви към Джихад. "Няма забрана за фотографии във Фейсбук. Дали ще споделиш някаква снимка, макар и изобразена насилие не е все още забранено. Дори не знаем тези фотографии дали са направени тук в Пазарджик или някъде другаде. Нито едно от доказателствата не може да обоснове предположение за извършено престъпление", заяви адвокат Елвира Панкова, защитник на Ахмед Муса Ахмед.


Тя призова съдът да не се подава "на медийния натиск и на натиска на прокуратурата. Не един и два пъти са делата в Европейския съд по правата на човек, по които България е осъдебна и по които е указано, че реалната опасност не би следвала да е хипотетична, а да има конкретни доказателства. Една мярка не бива да се превръща в наказание", заяви още защитникът.


За да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение е необходимо да са налице три предпоставки - да има обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен; да има опасност да се укрие и да извърши друго престъпление.


Според държавното обвинение за всички седем задържани трите предпоставки са налице. За първата - данните са от снимки във Фейсбук, намерените атрибути с логото, свързано с Ислямска държава, както и свидетелските показания. Освен това според Недялка Попова задържаните доста често пътували в чужбина - Турция или европейски държави и нямало гаранция, че ако са на свобода, близките им в чужбина могат да им окажат съдействиe.


Попова призова съдът да не се дава превес на личния интерес на задържаните, а на обществения интерес.  "Разбирам желанието им да бъдат с децата си, но те сами са се поставили в това положение - да не бъдат", заяви още Попова. 


Според държавното обвинение Ахмед Муса е ръководител на групата, а Ангел Симов е координаторът му за връзка с нейните членове от други градове извън Пазарджик. Ерджан Смаил бе определен като отговорник в бандата за пловдивския квартал Столипиново.


У Стефан Александров са намерени много снимки и черни знамена с логото на Ислямска държава. Александрина Ангелова, която е от смолянското село Старчево, е задържана в Пазарджик в дома на Ахмед Муса, където е гостувала с лаптоп, върху който е било поставено логото на Ислямска държава. Стефан Димитров има и профил във Фейсбук, където били качени много снимки на фона на Асеновград, в които той развява бяло и черно знаме, на което има въпросното лого, свързано с Ислямска държава. 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията: