Цитат на деня: Нахално, нагло, арогантно решение на правителството да изпрати Искров в Черноморската банка

Георги Кадиев

© Георги Кожухаров

Георги Кадиев

Нахално, нагло, арогантно решение на правителството да изпрати Искров в Черноморската банка. Изплюха се във физиономията на цялото общество. Искров уби доверието в ключова институция, и ... го наградиха с държавен пост зад граница. Ще бъде вицепрезидент на банката в Солун, което сам си пожела и ГЕРБ и реформатори клекнаха".


Това написа депутатът от БСП Георги Кадиев в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". По-рано днес източници от управляващото мнозинство потвърдиха пред "Дневник" за подготвяната смяна, но до момента няма официален коментар по темата. Председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова каза, че ГЕРБ очаква оставката на управителя на БНБ Иван Искров по морални съображения, но нямала информация дали Искров ще стане представител на България в Черноморската банка.


"Такъв тип назначения отравят цялата идея за държавност. Не Искров е важен, а безпардонната арогантност на правителството", написа още Кадиев.




"Впрочем, МС да не се хвали, че 8.9% от кредитния портфейл на Черноморската банка е в България. Държавата притежава 13.5% от банката и трябва да е много по-настоятелна. Турция например има 16.5% от банката, но получава над 25% от кредитите й. Но това друг въпрос", казва Кадиев.


Поздравявам ГЕРБ и Реформатори с култовата песен "Кукавица" на сръбската турбо-фолк певица Цеца. В сръбския език "кукавица" освен кукувица значи предател. ГЕРБ И Реформатори днес откровено предадоха обществото за чиния ципура и едно узо", коментира Кадиев.


За предложенията на управляващите за промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които до обявят за недействителни цесиите в КТБ, Кадиев посочва, че не звучали толкова лошо, колкото мислел в началото. Според него, тъй като у нас нищо не става случайно, вероятно искат да продадат КТБ като предприятие (going concern), с всички активи и пасиви. "Вероятно имат купувач. Вероятно е друга по-малка българска банка. Слухове, слухове...", пише още той.

Ключови думи към статията: