Пет партии създадоха управляваща коалиция в Киев

Порошенко поздрави участниците в новата коалиция по време на пресконференцията си с гостуващият американски вицепрезидент Джо Байдън.

© Reuters

Порошенко поздрави участниците в новата коалиция по време на пресконференцията си с гостуващият американски вицепрезидент Джо Байдън.

Пет от парламентарно представените партии в Украйна се договориха за създаване на управляваща коалиция. Президентът Петро Порошенко поздрави участниците и ги призова за една седмица да сглобят и правителство.


В новото управление на страната влизат президентският "Блок на Петро Порошенко", "Народен фронт" на премиера Арсений Яценюк, изненадващо популярната партия "Самопомощ" на кмета на Лвов Андрей Садовой, "Радикалната партия на Олег Ляшко" и "Баткившчина" на Юлия Тимошенко.


В сряда Яценюк заяви, че е готов да подпише споразумението във варианта, в който той бе представен от президента Порошенко. В него се предвиждат реформи на законодателството за провеждане на избори, енергийния и земеделския сектори, както и на националната сигурност.




Документът предвижда и промяна в неутралния статут на Украйна и движение към членство в НАТО с приемане на стандартите на алианса в управлението, командването и структурата на отбранителните ведомства.


Така след изборите от 26 октомври извън управлението ще останат само две парламентарни партии - Опозиционният блок от бивши привърженици на президента Виктор Янукович с 29 депутати и "Свобода" на умерения националист Олег Тягнибок с 6 депутати. Петте партии от коалицията ще контролират 288 места.


Задачите пред новата власт са изключително сложни - правителството, в което Яценюк най-вероятно ще запази поста на министър-председател, трябва да се справя едновременно с военен конфликт в Източна Украйна и с тежка икономическа криза. Според данни на института "Легатум" от началото на месеца благосъстоянието на украинците е намаляла наполовина за една година.


Хората на изток изгубиха почти всичко, а в контролираните от Киев територии реалната заплата през септември е с над 11% по-малка. Цените продължават непрекъснато да растат - потребителските официално са с над 19% по-високи, а националната валута се обезцени през годината с над 65%. Средната класа почти е изчезнала, хората нямат доверие в банковата система и обръщат средствата си в друга валута.