С процедурни хватки и закани за атакуване в КС депутатите приеха окончателно правилата си за работа

С процедурни хватки и закани за атакуване в КС депутатите приеха окончателно правилата си за работа

© Юлия Лазарова

Процудерни хватки и закани за атакуване в Конституционния съд белязаха финалното приемане на новия парламентарен правилник. Страстите се разразиха покрай предложението на ГЕРБ депутат да може да бъде гонен от три заседания, ако оскърбява Народното събрание, премиера, министрите, президента и вицепрезидента.


БСП възрази, че това ограничава свободата на словото на народния представител, която е гарантирана от конституцията и дори са освободени от наказателна отговорност.


Това е една от първите стъпки на режима Борисов, възрази Десислав Чуколов от "Атака". С това наистина ГЕРБ се опитва да разпъне чадър над премиера Бойко Борисов, подкрепи го и Мая Манолова от БСП. Това означава, че по начина, по който се развиват отношенията ни с г-жа Цачева, аз трябва да прекарам този мандат в парламентарния кулоар, възрази Манолова.




Езикът на министрите е не малко пеперлив от този на народните представители, добави тя.  Това е стъпка към връщане на втория режим на Бойко Борисов, каза Манолова, а председателстващият заседанието Димитър Главчев я призова да приключва, за да не си влоши отношенията и с него. Това е пръв сред равни, а не деспот, каза още Манолова.


Лидерът на БСП Михаил Миков коментира, че очевидно се налага болшевишкият манталитет в пленарната зала. Той поиска поименна проверка преди гласуването, а по средата й председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че тя е невалидна, тъй като не отговаря на правилата. Тогава Миков поиска 15 минути почивка, след която настоя и за поименно гласуване, но то беше отхвърлено.


В почивката от БСП обявиха, че поименната проверка е показала липса на кворум и обвиниха Цачева, че е погазила грубо правилата. Според тях това ще се види от стенограмите на заседанието и ще е достатъчно Конституционният съд да отмени текстовете. Миков каза, че БСП ще се обърне за събиране на необходимите 48 подписа за сезиране на КС към всички парламентарни сили, които уважават и зачитат конституцията и парламентаризма.


Със 85 гласа "за", 19 "против" и 1 въздържал се парламентът записа, че парламентарният шеф може да отстрани за повече от едно, но не повече от три заседания, депутат, който оскърбява Народното събрание, членовете на Министерския съвет, президента или вицепрезидента, или други органи на държавната власт. Същото наказание се предвижда и за призоваване към или упражняване на насилие в пленарната зала или в сградата на парламента. Отстраненият депутат няма да получава заплата за заседанията, от които е бил изгонен. Той ще може да оспорва наложената дисциплинарна мярка пред председателя на Народното събрание.


Дисциплинарните мерки на депутатите ще бъдат оповестявани на интернет страницата на парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: