Безотчетните пари на депутатите ще се облагат с 10% данък от догодина

Облагането на тези средства беше предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ.

© Велко Ангелов, Капитал

Облагането на тези средства беше предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От 2015 г. ще се облагат с 10 на сто безотчетните разходи на парламентарните групи, които получават от Народното събрание. Това записаха депутатите в новите финансови правила за бюджета на 43-то Народно събрание. Идеята е на председателя на временната комисия за подготвка на правилника Десислава Атанасова от ГЕРБ.


Досега не беше известно публично за какво точно се харчат тези средства. В новите правила е записано, че те се използват за плащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите в изборните им райони.


Запазва се изискването на всеки 3 месеца депутати да информират парламентарните си групи за изразходваните средства, които могат да бъдат обявявани на страницата им в интернет.




Запазват се придобивките на депутатите за признаване на транспортните разходи, ако изборните им райони са на повече от 250 км от София както и на общо 40 самолетни билета годишно, а на останалите депутати ще се признавт до общо 12 самолетни билета годишно.


След два дни заседания новият правилник на парламента беше приет и се очаква да влезе в сила следващия вторник, а в сряда да бъдат създадени и постоянните комисии в Народното събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: