Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цесиите в КТБ след поставянето й под надзор стават невалидни

Насроченото заседание на съда за фалита на банката ще се състои в понеделник

24 коментара
Цесиите в КТБ след поставянето й под надзор стават невалидни

Поправка в Закона за банковата несъстоятелност, според която за недействителни ще се обявяват всички прихващания между влогове и кредити в една банка, сключени след датата на поставянето ѝ под особен надзор от страна на Българската народна банка, внесоха в петък народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Така всъщност корекцията няма да е в законопроекта за актуализация на бюджета, както каза ден по-рано премиерът Бойко Борисов.

Става въпрос за допълнение към сегашния чл. 59 на Закона за банковата несъстоятелност, който предвижда при производство по несъстоятелност на дадена банка за недействителни да се смятат прихващанията между сметки на нейни клиенти, ако се прецени, че те са знаели, че предстои да бъде поискана несъстоятелността на банката или да ѝ бъде отнет лицензът. Вече невалидни ще са и цесии, сключени след датата на поставяне на банката под надзора на БНБ.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни пред Mediapool, че практиката сочела, че несъстоятелността в една банка обикновено настъпва по-рано от поставянето ѝ под особения надзор на банковия регулатор. Той мотивира законовата поправка и с това, че преди поставянето на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) под особения надзор на БНБ Централната банка вече е била излязла с решение за надзор над КТБ заради недостатъчната ѝ ликвидност. Според него това е било достатъчен знак за проблеми с банката, които и са провокирали лавината от сделки за прихващания между депозити и заеми.

"Моментът, в който спряха плащанията в КТБ, всички, които са предприели действия за цесии, са знаели за проблемите с ликвидността на банката", коментира Кирилов.

Всички, които през този период са правили цесии с цел прихващане, са знаели, че банката е неплатежоспособна, иначе нямаше да е под специален надзор, и се опитват да заобиколят закона, коментира от своя страна председателят на временната бюджетна комисия на парламента Менда Стоянова. По думите ѝ, този ред, който сега въвеждат, ще се прилага от синдика при една бъдеща несъстоятелност на КТБ, така че той не прави правни последици със задна дата.

Целта на този законопроект е една единствена - да защити обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, всички вложители - гарантирани и негарантирани, Фонда за гарантиране на влоговете, който след като изплати депозитите на гарантираните вложители ще ги замести като кредитор в КТБ, обясни Менда Стоянова.

Тя отбеляза, че през дългите месеци на т. нар. специален надзор над КТБ и особено напоследък се извършват изключително много цесии - продажба на влогове обикновено от негарантирани вложители с депозити над 196 хиляди лева на фирми, които имат кредити в КТБ, с цел след това да бъде извършено прихващане.

Това означава, че въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си, техните пари няма да влязат в масата на несъстоятелността и по този начин ще се ощети както Фондът за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани вложители, коментира тя. По думите ѝ измененията са и в интерес на всички данъкоплатци, тъй като гаранционният фонд ще изплати депозитите и със заем, който държавата ще тегли за това.

Имаме информация от преди две седмици, че квесторите на КТБ са получили уведомления за около 1,170 млрд. лева цесии, от които около 800 млн. имат заявки за извършване на прихващания, обясни Менда Стоянова.

Кирилов допълни, че с измененията се внася допълнително основание, което да бъде относимо за бъдещия синдик на КТБ, който ще трябва да преценява валидността на прихващанията, ако бъде даден ход на делото по поисканата от БНБ несъстоятелност на КТБ.

Първото заседание по делото, което е насрочено в Софийския градски съд (СГС) за 24 ноември – понеделник, все пак ще състои, независимо че ден по-рано стана ясно, че има две жалби срещу решението за Централната банка за отнемане на лиценза на КТБ. Те са от основния акционер на КТБ - фирмата "Бромак" на пребиваващия в Сърбия Цветан Василев, чакащ решение дали да бъде екстрадиран в България по обвинение за източване на 206 млн. лв. от банката, както и от един от вложителите в КТБ – Орлин Кунев, който по неофициална информация има блокирани 1 млн. лв. в банката.

От СГС съобщиха в петък, че казусът за несъстоятелността на КТБ все още не е спрян, тъй като в съда не са постъпили становища от страните. Така, магистратите ще ги изслушат на откритото си заседание в понеделник и едва след това ще вземат решение дали да спрат делото, докато Върховният административен съд се произнесе по жалбите срещу отнемането на лиценза, или ще му даде ход и ще назначи синдици в КТБ.

Според Закона за банковата несъстоятелност Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) трябва да предложи на съда лицата, които ще отговарят за осребряването на активите на банката, за формиране масата на несъстоятелността и разпределението ѝ, както и ще преценяват кои вземания на кредиторите да признаят.

По информация на Mediapool ФГВБ ще предложи двама синдици от списъка на БНБ с 26 души, за които обаче не е ясно по какъв критерий са влезли в този регистър. Техните имена се избират от управителния съвет на фонда, обясниха механизма от институцията.

Междувременно трима от отстранените директори на КТБ изпратиха писмо до квесторите на банката, в което информират за това, че фирми с просрочени плащания по техни кредити в КТБ в момента разпродават активите си.

Орлин Русев, Илиан Зафиров и Георги Христов съобщават, че има информацията, че лицето Бисер Андонов Лазов - защитен свидетел на прокурора Иван Гешев, и представляващ

собствениците на фирми - кредитополучатели в КТБ, разпродават техни имоти или ги прехвърлят или ипотекират в полза на близки до Бисер Лазов лица.

Те дават пример кат на 31 октомври 2014 г. фирма "Евробилд 2003" ЕООД (собственост на "Аквафинанс" ЕООД с управител Бисер Лазов), ползваща кредити за 85 милиона лева, е учредила договорна ипотека в полза на трето лице върху сградата на ул. "Граф Игнатиев" номер 10, в която се помещава Централно управление на КТБ АД. Фирмата, в чиято полза е учредена ипотеката - "Ню кооп инвест" ЕАД е с изпълнителен директор Ненчо Ангелов Трифонов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида номер 557698, том 21, акт 50.

На 13 ноември "Евробилд 2003" ЕООД продава обекти от жилищна сграда във Велико Търново на "Балкан Ерма" ЕООД с управител Ангел Славчев Христов - също близък приятел на Бисер Лазов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида номер 84119, том 23, акт 127. На същата дата двете фирми спретват и покупко-продажба на парцел в Горна Оряховица с площ от 41 дка, заедно със сградите. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида номер 62556, том 20, акт 93.

Бившите шефове на КТБ допълват, че по техни данни, въпреки горепосочените разпореждания с недвижими имоти, по сметките на "Евробилд 2003" ЕООД не е постъпил нито лев и фирмата продължава да не обслужва получените от банката заеми. Те молят квесторите да проверят дали по сметките на длъжника "Евробилд 2003" ЕООД са постъпили средства в резултат от горепосочените операции и дали с тях са обслужени дълговете на фирмата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #24
  2. Kruger
    #23
  3. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #22
  4. Kruger
    #21
  5. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #20
  6. Kruger
    #19
  7. Филка Русофилка
    #18
  8. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #17
  9. Филка Русофилка
    #16
  10. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #15

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.