Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Депутатите ще могат да влизат с оръжие в парламента

Идеята за наркотестове предизвика грозна свада между двете националистически партии

11 коментара
Снимка: БГНЕС

И в новото Народното ще е възможно депутатите да влизат с оръжие. Това стана ясно в петък след като те се отказаха от изричната забрана на носенето на хладно и огнестрелно оръжие, както и на взривни и отровни вещества в кулоарите на парламента.

Предложението в проекта на новия парламентарен правилник бе внесено от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов и първоначално беше подкрепено с 81 гласа "за" от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака", 13 "против" и 14 "въздържал се".

Валери Симеонов напомни за случая от миналото лято, когато лидерът на "Атака" Волен Сидеров дойде на работа с пистолет. "Имаше такъв случай, таваришчите от "Атака" могат да го потвърдят", каза той.

В крайна сметка, обаче предложението бе прегласувано. "Ние ли се опитваме да докажем на хората, че не заслужаваме мястото си тук, или те са прави", каза, мотивирайки искането си за повторен вот, народният представител от БСП Таско Ерменков. "Ние гласуваме нещо, което е естествено за хората, които идват на работа. Колко от депутатите влизат с охранители, които носят оръжие тук", допълни той и помоли депутатите за малко нормалност и да престанат да гласуват неща, които нямат нищо общо с работата им.

След прегласуването идеята отпадна.

Националистическа разпра

БСП и "Атака" съзряха диктатура в решението за изгонване в кулоарите на обиждащ депутат

Остър спор в парламента предизвика гласуването на текста в правилника на работата му, според който председателят на народното събрание ще може да отстранява до три заседания депутат, който е оскърбил премиера, министрите или друг орган на държавната власт. Досега санкциите бяха само за обиди на президента и Народното събрание и разширяването на обсега на наказанията предизвика бурната реакция на представители на БСП и на "Атака".

Като антидемократичен текст, който връщал парламента "във времето на Стамболийски и Фердинанд" и показвал "абсолютно погазване на Конституцията", определи санкцията лидерът на БСП Михаил Миков. Той допълни, че народните представители по Конституция не са наказателно отговорни за изказаните от тях мнения и предложението на ГЕРБ за разширяването на санкциите за обида показвало "крайния болшевишки манталитет", който се налагал в 43-ото НС.

Още..

До разпра между двете националистически групи – ПФ и "Атака" - доведе и предложението на фронта за задължителен годишен тест за наркотични вещества на депутатите. То беше отхвърлено с 30 "за", 27 "против", 53 "въздържал се". ДПС не участва гласуването и на двете идеи на Патриотичния фронт. От "Атака" пък гласуваха солидарно с Патриотичния фронт и дори настояха тестът за дрога да е по-често - на всеки 4 месеца.

Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че ще подкрепи идеята за наркотест, защото това се изисква за шофьорите на камиони, но не и за управляващите. Борислав Великов от Реформаторите настоя да се уточни за кои точно наркотични вещества ще са тестовете и по какъв метод. Никой няма право да прави насилствено изследване на биологичен материал и да изнася резултати от изследването без съгласието на изследвания, напомни и Вяра Церовска от ГЕРБ.

Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) посочи, че би подкрепил задължението, ако му кажат какво ще произтече, ако тестът се окаже положителен. Тогава депутати от различни групи скочиха, че целта е информираност на гражданите и предложиха имената на отказалите пробата да се обявяват на страницата на парламента.

Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че колегите му нямат абсолютно никакви зависимости и подкрепят ограниченията, предложени от Патриотичния фронт. Той напомни, че през 2005 г. са предлагали депутатите да декларират дали са членове на тайни общества, както и дали са хомосексуалист,и защото това също ги правело зависими.

По повод предложението за забрана за носене на оръжие в парламента Чуколов заяви: "Когато е мъж, си носи оръжие, когато не е мъж, ще идва с памперс. Навън хората скандират "Бойко пудел си намери, кръсти го Валери", ми ще идвате с памперс".

Зам.-председателят на групата на Патриотичния фронт Валентин Касабов му отговори, че тестът за наркотични вещества означава тест за нормалност, за адекватност, за нормално психично реагиране. "Чуха се думи до колко може да падне това Народно събрание. Питам се аз как падна Народно събрание, та орезилихте цяла България, когато вашият лидер замерваше с кюфтаци стюардеси в самолета, когато замервахте с тапи сервитьори и обслужващ персонал в ресторанта в Брюксел", обърна се Касабов към "Атака".

Емил Райнов от БСП каза, че като лекар е засрамен и притеснен от профанизирането на дебата и напомни, че в психологията има цяла глава зависимости - сексуални, към психотропните вещества, финансови, други - дали чрез следствия или нерешени дела. Някой ще се изкуши да говори след това за чистота на расата, допусна Райнов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че всички религии отричат зависимостите и използването на упойващи вещества, особено строг е ислямският канон.

Парламентаристите могат да получават подаръци на стойност до 270 лева

В приетите по-рано текстове от новия правилник ГЕРБ отстъпи пред опозицията за времето ѝ за изказване от парламентарната трибуна и за т.нар. блиц-контрол на премиера и вицепремиерите. Контролът ще е всяка първа сряда на месеца в рамките на два часа, а не досегашния час и половина. Депутатите пък ще продължат да имат по пет минути за изказвания при обсъждането на закони на второ четене.

Междувременно парламентът гласува и традиционния текст, че депутатът не може да използва служебното си положение за получаване на специални привилегии и придобивки. В качеството си на народен представител той не може да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до една десета от основната му месечна заплата - около 270 лв. Подаръците над тази стойност трябва да се предават на Народното събрание и да се обявяват в публичен регистър на парламента.

Законодателите не могат да използват служебното си положение и за рекламна дейност. Въвежда се и задължение да не допускат да бъдат поставяни във финансова и друга обвързаност с фирми и хора, която би могла да повлияе върху изпълнението на неговите правомощия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. daskal
    #11

    Така ще е. Докато някой гръмне някого в парламента. Помнете ми думата!

  2. шаривари
    #10

    Боже, Боже, и тези ги наричаме "народни представители".....

  3. Lidia Ruseva
    #9

    Браво! Така поне ще се избият по между си и ще ни улеснят ние да не ги трепем.

  4. Дедо Пене
    #8

    Надрусани и с оръжие, супер депутати си имаме.

  5. Anita Mihaylova
    #7

    Възмутителен е новият правилник. Просто депутатите си осигуриха спокойствие през мандата и всеки ще може да прави каквото иска! Срамота!

  6. Kalina
    #6

    Ако са чисти, няма от какво да се плашат, но явно не са. И такива решават съдбата на България.....

  7. o.petti
    #5

    Свобода може да има само когато властващите и слугите им имат правото да стоят едни до други въоражени. До тогава системата е само приблизителна чернова на комунизма.

  8. Jack Daniels
    #4

    А избирателите ще могат ли?

  9. severin
    #3

    Дебили...

  10. boby1945
    #2

    Оръието да е до калибър 30 мм, че току виж някой дошъл с фауст патрон.....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.