Швейцария поведе с 1:0 срещу Франция във финала на купа "Дейвис"

Вавринка спечели хладнокръвно първия мач

© Gonzalo Fuentes, Reuters

Вавринка спечели хладнокръвно първия мач

Станислас Вавринка победи Жо-Вилфред Цонга с 6:1, 3:6, 6:3, 6:2 в откриващия мач на финала за купа "Дейвис" и Швейцария поведе с 1:0 победи срещу Франция.


Двубоят на специално пригодения клей корт на стадион "Пиер Моруа" в Лил беше гледан от 27 432 зрители и счупи рекорда за най-много публика на турнира. Предишният рекорд държеше олимпийският стадион в Севиля при финала за купа "Дейвис" през 2004 г. с 27 000 зрители.


Шампионът от Australian Open излезе на корта като фаворит, въпреки отрицателния баланс срещу французина. Четвъртият в света очаквано се намираше в по-добра игрова форма, тъй като участва на финалите на АТП в Лондон, докато последният мач на съперника му беше в края на октомври в Париж.




Вавринка успя да пробие сервиса на намиращия се на 12-о място в света Цонга още при втория му сервис-гейм за 3:1. Французинът направи поредица от непредизвикани грешки и си плати с изоставане в резултата. До 16-ата минута швейцарецът водеше с 4:1, а след нов пробив му беше лесно да затвори първия сет.


Цонга записа едва 58% успех при първия сервис срещу 71% за Вавринка. Освен това французинът регистрира нулеви показатели при играта на мрежа и само четири печеливши удари срещу 14 на съперника му.
 


Цонга получи шанс да се върне в мача при 2:1 във втория сет. Той проби и бързо поведе с 4:1, а това беше напълно достатъчно да изравни резултата в сетовете. 


За разлика от първите два сета третият започна без бързи пробиви, като двамата тенисисти сервираха концентрирано. Вавринка отново първи стигна до шанс за пробив при 3:2. Французинът прати първия си удар в аут, а при втория швейцарецът не му остави шанс и поведе с 4:2. Той можеше да затвори сета с нов пробив при 5:2, но Цонга се защити. При следващото си подаване обаче швейцарецът затвори частта.


Началото на четвъртия сет дойде с моментален шанс за пробив в сервиса на Цонга. Вавринка се възползва със страхотни два последователни уинъра от бекхенд и игра на мрежата. При 4:2 швейцарецът отново не пропусна възможност да пробие и след това си спечели сервирането, а и мача.


Швейцарецът завърши двубоя с три двойни грешки срещу една и по-нисък процент на вкаран първи сервис, но компенсира в показателите при печелившите удари - 61 срещу 39 за Цонга.


Първият ден от финалната серия ще завърши със срещата между Роджър Федерер и Гаел Монфис.


​Швейцарецът получи контузия в гърба на финалите в Лондон и участието му на отборното първенство беше до последно под въпрос. Все пак 17-кратният носител на титли от Големия шлем ще излезе на корта в битка за едно от двете отличия, което все още липсва във витрината му.