Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия обмисля дали да не намали петролния си добив

8 коментара
Русия обмисля дали да не намали петролния си добив

Руското правителство обсъжда възможностите да намали добива на нефт в подкрепа на цените на петрола, но окончателно решение по въпроса няма, каза министърът на енергетиката на страната Александър Новак, цитиран от руските медии в петък.

Според него въпросът за намаляване на петролния добив за задържане на цените трябва да се разгледа много щателно, тъй като руският бюджет зависи силно от цените на нефта. "Освен това ние не разполагаме с такива технологии като Саудитска Арабия, които да ни позволяват много бързо да намаляване и .ли да увеличаваме обема на добива", отбелязва Новак.

През 2013 г. Русия е добила 523 млн. тона петрол. Тогава цената достигна максимално ниво от 115.06 долара за барел, след което започна да пада. В петък нефтът сорт Брент се продаваше за малко над 80 долара за барел.

По думите на Новак Русия планира добивът на петрол да е в рамките на 505-520 млн. тона, тъй като поддържането на по-високи нива изисква повече разходи. "Всяка година те нарастват, тъй като трябва повече да проучваме, трябват повече пари за разработка на нови находища и инфраструктура до тях и от тях, да добиваме трудно извлекаем нефт", казва министърът и допълва, че това не е проблем само за Русия.

Все пак той посочва, че не са отменени плановете за добив през тази година в размер на 525.3 млн. т. и за догодина – 526 млн. т.

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов смята за нецелесъобразно намаляването на добива на петрол, който той определя като стабилен в Русия и прогнозира, че потреблението на нефт и газ в скоро време ще нарасне.

Анализаторът на "Сбербанк" Валерий Нестеров обяснява, че руският нефт се добива в сурови климатични условия и ако кладенците се оставят без от тях да се добива, може да замръзнат през зимата. Според него добивът на нефт в Русия може да спадне не по желание на правителството, а заради наложени на страната санкции.

Изданието "Ведомости" посочва, че на 25 ноември президентът на "Роснефт" Игор Сечин и външният министър на Венецуела Рафаел Рамирес ще се срещнат на международна конференция, посветена на развитието на световния петролен пазар. Тя ще се състои във Виена в навечерието на срещата на членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), насрочена за 27 ноември.

Русия вече говори с Венецуела и със Саудитска Арабия относно необходимостта да се подкрепи сриващия се петролен пазар. Въпреки че не е член на ОПЕК, Русия се очаква да изпрати на срещата във Виена своя делегация от възможно най-висок ранг в опит да окаже натиск за взимане на решение за намаляване на добива на петрол с цел овладяване на цените.

Слабата руска икономика в резултат на украинската криза и последвалите санкции на Запада спрямо Москва беше ударена допълнително от драматичното понижение на петролните цени с над 30% от юни насам. Именно добивът и износът на петрола заедно с природния газ формират повече от половината приходи в руския бюджет.

Необходима е цена на петрола около 100 долара за барел, за да се балансира руският бюджет. Но някои експерти дори прогнозират, че Русия може би се нуждае от цена от около 115 долара, тъй като държавният бюджет на страната трябва да покрива и нарастващите социални и военни разходи и да компенсира негативното влияние от наложените западни санкции.

В същото време анализатори посочват, че Русия може да направи малко, за да подкрепи петролните цени с оглед липсата на значителни по обем складови петролни хранилища и страната може би няма възможност да спре изпомпването от петролните кладенци поради страхове, че ще те замръзнат.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #8
  2. Alex
    #7

    В обозримо бъдеще САЩ от най голям вносител на нефт, ще станат износител и това е една от основните причини за свръх предлагането на световния пазар. Очевидно Русия ще трябва да намери начин за производството на водка от нефт...

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #6
  4. Филка Русофилка
    #5
  5. Bлaдo
    #4

    НИКОЯ организация на свързани с петрола държави ( от ОПЕК до ... БРИК (кирпич) ) нЕма да се върже на нИкакви руски шикалкавения и обещания, защото вече и Куба, и Венецуела прогледнаха... А руснаците трябва да си намалят добива, защото с допотопните им технологии вече им е по-изгодно да внасят петрол! Но те и пари нЕмат и кръгът се затваря по лош за тях начин. И какво им остава? Ами... - НИЩО... Както беше казал Рейгън: руснаците имат много пушки - тогава да ядат пушки.

  6. Васил Митов
    #3
  7. Kiril Kovatchev
    #2

    Едно такова едностранно намаляване на производството на петрол от страна на Русия единствено ще увеличи бюджетния и дефицит. За да има ефект върху цените на петрола един такъв акт трябва да е координиран със страните от Опек. Но не останаха такива дето искат да си играят с руските другарчета. Общо взето всички проумяха че руските другарчета не са никакви другарчета, а малки кофти путлеристчета.

  8. boby1945
    #1

    Няма да е зле, намаляването на предлгането ще успокои някои палавници....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.