Люис Хамилтън загря за титлата със силен първи ден в Абу Даби

Люис Хамилтън беше най-бърз в петъчните тренировки

© Reuters

Люис Хамилтън беше най-бърз в петъчните тренировки

Лидерът в генералното класиране Люис Хамилтън беше най-бърз в тренировките в първия ден преди Гран при на Абу Даби, където ще бъде определен новият световен шампион във Формула 1.


Английският пилот на "Мерцедес" завъртя най-добрата си обиколка в следобедната сесия за 1:42,113 минути, след като сутринта оглави класирането с 1:43,476 минути. 


Преди обяд разликата със съотборника му и конкурент за титлата Нико Розберг беше 0,133 секунди, а във втората сесия 0,083 секунди. 




"Просто трябва да карам по начина, по който обикновено го правя. Тогава каквото ще става, ще става. Чувствам се добре в колата. Без съмнение има много време в запас и трябва тази вечер да го открием. Просто беше хубаво да съм в болида. Толкова се радвах, като дете на Коледа", каза лидерът.


Хамилтън, който спечели в Абу Даби през 2011 г., има 17 точки аванс пред Розберг и се нуждае от второ място, за да си гарантира трофея във Формула 1 за втори път след 2008 г.


"Полпозишънът със сигурност е важен. Това ще ми помогне много за състезанието. Но дори и да съм втори има достатъчно шансове. Опитвам се да гледам на ситуацията като на нормален уикенд. Очевидно е, че не е, но се опитвам да подходя по същия начин и да се опитам да си свърша работата", каза германецът.


"Ще трябва да изчакаме и да видим. В някои моменти "Уилямс" изглеждаше много добре и се надявам да са по-близо", каза той.
 


На трето място в първата свободна тренировка завърши Фернандо Алонсо с "Ферари" с изоставане от 1,708 секунди, но следобед не записа време заради проблем с електрониката на двигателя.


"Утре ме очаква най-тежката квалификационна сесия. След липсата на обиколки днес, утре ще трябва да направя минимума, за да съхраня двигателя", каза той.


Във втората на третото място застана Кевин Магнусен с "Макларън" с изоставане от 0,782 секунди от Хамилтън. 


Френският пилот Ромен Грожан ще започне с 20 места зад квалификационното си време, което означава последно място, тъй като превиши броя на позволените смени на задвижващата система. 


Това обаче не са всичките лоши новини за състезателя на "Лотус", който ще бъде наказан и по други различни начини за всяка позиция, която не достига за запълването на цялата санкция за системите.


Ако например Грожан се класира на 15-о място в квалификацията, той ще бъде избутан с пет места назад на решетката и ще получи наказание с влизане в питлейна. При него пилотът се оттегля към боксовете, спазва ограниченията в скоростта през цялата дължина на питлейна и излиза без спиране.