Подкрепата за управляващата партия в Унгария "Фидес" намалява, сочи проучване

Премиерът Виктор Орбан

© Reuters

Премиерът Виктор Орбан

Подкрепата за управляващата партия в Унгария "Фидес" е намаляла до 30%, съобщи агенция "Ройтерс". В началото на октомври партията на премиера Виктор Орбан се радваше на 35% одобрение според института Ipsos.


"Фидес" продължава да има голяма преднина пред опонентите си, които изглежда не са успели да извлекат полза за сметка на управляващите. И все пак 400 000 избиратели по-малко за партията на Орбан се открояват в резултатите от проучването.


"Ройтерс" припомня, че през последните седмици в редица градове в Унгария се проведоха антиправителствени протести заради планирания т.нар. интернет данък. Демонстрациите продължите и след като правителството се отказа от тази мярка.




Според директора на Ipsos Тибор Завес основната причина за спада в подкрепата на "Фидес" е именно скандалът с интернет данъка.


"Унгарските гласоподаватели се сблъскват с корупция почти всеки ден, така че прагът им за такива проблеми е висок. Единствено по-силни истории биха ги накарали да протестират", казва Завес.


Делът на гласоподаватели, които не са решили коя партия биха подкрепили, нараства от 31 на 35%, което показва, че спадът на подкрепата за "Фидес" може да не е перманентен, обяснява социологът. Партията беше преизбрана през април, а следващите парламентарни избори са чак през 2018 г.


Социалистите са загубили един процентен пункт от подкрепата си и са паднали до 11%, а крайнодесните "Йоббик" печелят един пункт и вече има 12 на сто одобрение.

Ключови думи към статията: