Обиди на "харле" и "мангал" докато депутатите гласуват наказанията си

Обиди на "харле" и "мангал" докато депутатите гласуват наказанията си

© Анелия Николова

Наказанията за депутатите за оскърбителни думи, жестове или заплахи към колегите им предизвика вълна от обиди в пленарната зала.


Илиан Тодоров от "Атака" поиска списък на обидните изрази, които според колегата му Станислав Станилов те били около 24 хиляди в българския език. Той попита председателя на парламента Цецка Цачева знае ли какво означава родопския диалект "харле", а тя потърси помощ от залата. Отговори, че значението е "сопол" и не вижда нищо обидно в това.


Продължи, че ако нарече Валери Симеонов циганин, също не би трябвало да бъде санкциониран, защото значението на "циганин" било "недосегаем". Разясни, че и "мангал" не е обида, тъй като това е метален или керамичен съд за изгаряне на дървени въглища или твърдо гориво.




Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък каза, че не случайно са поискали тест за наркотици. Той изобщо не е циганин, нито пудел, още по-малко кралски пудел, обърна се Байрактаров към колегата си от "Атака".


След видимото раздразнение на Цачева, която не успя да овладее емоциите на депутатите, зам.-председателят на парламентарната група Цвета Караянчева поиска прекратяване на дебатите.


Депутатите записаха в правлника си, че със забележка ще се наказват депутатите, които са се обърнали към колегите си с оскърбителни думи, жестове или заплахи. Порицание ще се налага от председателя на парламента на депутат, който нарушава реда на заседанието или е създал безредие в залата.


Председателят може да отстрани от едно заседание депутат, който гласува с чужда карта, възразява против наложената му дисциплинарна мярка по груб и непристоен начин или продължително не дава възможност за нормална работа в пленарната зала.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: