Обсъжда се при актуализация на бюджета дефицитът да достигне 4% от БВП

Обсъжда се при актуализация на бюджета дефицитът да достигне 4% от БВП

© Анелия Николова

Не можем да паднем под дефицит от 4 процента, защото в противен случай някои министерства няма да могат да направят разплащания в системите си през последните два месеца от тази година. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова.


Тя обобщи пред журналисти как е протекла срещата при министъра на финансите с представителите на парламентарните политически сили, съобщи БТА.


Стоянова каза, че финансовият министър е запознал депутатите с внесения проектозакон за актуализация на бюджета и са били обсъдени и варианти за капитализирането на Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/, за да могат да бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ.




Стоянова съобщи още, че утре, когато ще се обсъжда докладът на БНБ за КТБ, ще бъде предложено да се задължи централната банка в срок от 3 календарни дни да представи на бюджетната комисия и на парламента разчет за макроикономическия ефект и ефекта за държавния бюджет в случай на обявяване на КТБ в несъстоятелност. И тогава можем да вземем някакво решение, допълни тя, цитирана от БНР.


По думите на Стоянова единствената цел е да се даде време и шанс на инвеститор, който иска да вложи 1 милиард евро в КТБ.


"В момента в България има инвеститор, заявил намерение да инвестира един милиард евро в българската банкова система, в случая КТБ. Ние искаме да му дадем време на този, който иска да налее пари в нашата система, да не го изгоним, да дадем време и шанс, ако неговите намерения са сигурни и правилни и ако те се реализират с активното съдействие на БНБ, да спасим банката, да спасим вложителите в тази банка, да спасим предприятията, които са в тази банка, да спасим работниците, които са в тези предприятия", допълни тя като не посочи за кой инвеститор говори.


Според Ивайло Калфин от АБВ трябва да се даде 30-дневен срок на БНБ да изготви анализ за двете възможности – оздравяване или фалит.


Менда Стоянова посочи, че приходите в бюджета няма да се изпълнят с около 1 млрд. лева и се налага дефицитът, който се финансира с допълнителен дълг, да бъде увеличен с 1.5 млрд. лева, заради направените вече разходи.


Разликата до 4 млрд. лева, колкото е предвиденото в проектобюджета да бъде допълнителният държавен дълг, е за подкрепа на банковата система.


Стоянова каза, че в предлаганата актуализация са заложени две възможности за набиране на средства за ФГВБ - или чрез емисия от ДЦК /държавни ценни книжа/, пласирана от държавата, или от фонда чрез държавна гаранция. Според Стоянова по-икономичният и добър вариант е емисията да се пласира от държавата, защото лихвата ще бъде по-ниска.


По предварителни оценки на БНБ сумата на гарантираните влогове на КТБ е около 3.7 млрд. лева, така че на фонда ще бъдат необходими допълнителни 1.7 млрд. лева, посочи Менда Стоянова.


Тя уточни, че пласирането на емисия няма да увеличи бюджетния дефицит, но неговото ниво така или иначе ще достигне до 4 процента.


Всичко, което трябва да знаете за: