Нишикори, Бердих, Ферер и Раонич се борят за последните три места в Лондон

Нишикори почти сигурно ще бъде шестият финалист в Лондон, но това все още не е факт

© Associated Press

Нишикори почти сигурно ще бъде шестият финалист в Лондон, но това все още не е факт

Кей Нишикори, Томаш Бердих, Давид Ферер и Милош Раонич са четиримата тенисисти, които ще се борят за последните три места във финалите на АТП в Лондон. 


Това стана ясно след днешните двубои от третия кръг на последния за годината турнир от сериите "Мастърс" в Париж, в които четиримата записаха победи и се класираха за четвъртфиналите. 


Преди днешните мачове шестима състезатели се бореха за последните три места в Лондон. Анди Мъри обаче постигна убедителна победа срещу Григор Димитров, като по този начин си гарантира участие във финалите и сложи край на сезона за българския тенисист. 




Шотландецът ще участва заключителната надпревара за шести път в последните седем години. Той пропусна миналогодишното издание заради контузия, но сега ще има възможност да се върне и да натрупа точки за световната ранглиста, които да го върнат в топ 4.


Мъри се присъединява към Новак Джокович, Роджър Федерер, Станислас Вавринка и Марин Чилич. Рафаел Надал също имаше гарантирано място, но заради предстоящата му операция на апендицит се оттегли. 


Сред останалите Нишикори е в най-изгодна позиция и едва ли ще бъде изместен от топ 9. Днес японецът спечели трудна победа срещу французина Жо-Вилфред Цонга с 6:1, 4:6, 6:4. Той вече има 4445 точки в ранглистата за 2014 г.


Единствената възможност Нишикори да не се класира за Лондон е, ако загуби четвъртфиналния си мач срещу Ферер, испанецът и Раонич стигнат до финала, а Бердих се класира за полуфиналите. Дори едно от тези условия да не бъде изпълнено, японецът си гарантира място във финалите. 


Бердих се нуждае от победа срещу Андерсън в петък, за да си гарантира мястото в Лондон

© Associated Press

Бердих се нуждае от победа срещу Андерсън в петък, за да си гарантира мястото в Лондон


Бердих също е в отлична позиция. Днес чешкият тенисист победи Фелисиано Лопес от Испания със 7:5, 6:3 и в четвъртфиналите ще срещне Кевин Андерсон. Ако успее да победи южноафриканеца, мястото му в Лондон е гарантирано, независимо от другите резултати в турнира. 


Голямата битка на практика ще е между Ферер и Раонич за последната позиция. Испанецът стигна четвъртфиналите в Париж след убедителен успех с 6:1, 6:1 над сънародника си Фернандо Вердаско, а канадецът елиминира трудно Роберто Баутиста Агут след 7:5, 7:6 (7). 


За да се класира за финалите на АТП, за Ферер е достатъчно само да не отпада в по-ранна фаза от Раонич. Канадецът пък трябва да се класира един кръг по-напред от испанеца, за да го измести от деветото място в ранглистата за 2014 г. В момента разликата между двамата е едва 25 точки. 


Четвъртфиналите в Париж:
Джокович/Монфис - Мъри
Ферер - Нишикори
Бердих - Андерсън
Раонич - Федерер/Лука Пуи


Битката за Лондон:
Кей Нишикори - 4445 точки
Томаш Бердих - 4285 
Давид Ферер - 4045
-----------------------------
Милош Раонич - 4020