Няма случай затворена 4 месеца банка после да работи нормално, твърди икономист

Няма случай затворена 4 месеца банка после да работи нормално, твърди икономист

© Дневник

Няма банка в света, която да е била затворена за 4 месеца, а след това да е продължила работата си нормално. Това коментира Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика, цитиран от агенция "Фокус".


"Съществуват много подобни случаи на КТБ. Имаме примери за спасявани банки, за национализирани, за разделяне на "добра" и "лоша" банка и за ликвидиране на банки. Особеното в нашия случай е, че системният риск го няма. Това дали банката ще бъде спасена, или ще бъде ликвидирана по никакъв начин не разклаща цялата банкова система. Не се налага КТБ да бъде спасена само и само да не се сринат всички банки. Дупката в тази банка е огромна на фона на възможностите на нашата държава, както и за самата банка, защото 2/3 от КТБ на практика ги няма", обясни Ганев.


"Третата характеристика е, че КТБ е затворена вече 4 месеца. Много примери се дават за европейската практика как се оздравяват различни институции, но никой не може да даде пример за банка, която е била затворена 4 месеца, след това е отворила и всичко е било наред. Няма такъв случай. Тези специфични характеристики в общия случай водят към едно логично заключение, което е разписано в закона – в петък се обявява, че КТБ е с отрицателен капитал, след една седмица й се взима лицензът и до 20 дни се изплащат депозитите", заяви Петър Ганев.


Всичко, което трябва да знаете за: