Всеки втори българин иска да плаща с карта в магазина

В София почти 60% пазаруват своите ежедневни покупки в хипермаркети
30 окт 2014 21:13, Бойчо Попов
42
Всеки втори българин иска да плаща с карта в  магазина
Снимка: Visa

 За 37% от българите електронните разплащания са предпочитан вариант при извършване на покупки, чиято стойност надхвърля 30 лв. За сравнение – 13% използват електронни разплащания за покупки под тази стойност, показва проучване на Visa Европа за България за нагласите на българите към начините на плащане, проведено от агенция „Ноема“ в периода 8 до 12 септември 2014 чрез онлайн проучване в 10 от големите градове в България.

45% от запитаните отговарят, че биха избрали да плащат с карта, ако има наличен POS терминал в магазина, а 48% са доволни, че не трябва да се съобразяват с това дали има банкомат в близост. Всеки пети би се отказал да пазарува от магазин, в който не може да плати с карта.

Около две трети от потребителите (69%) използват дебитни карти при пазаруване най-вече заради удобството, което осигуряват. Навикът отново играе голяма роля - над 27% от потребителите са свикнали да плащат с дебитна карта за по-малки покупки. Скоростта (21%), наличието на средства при отсъствието на пари в брой (15%) и безопасността (15%) също се разпознават като предимства на електронните разплащания.

При избор на търговски обект половината от българските потребители предпочитат да купуват хранителни продукти и стоки за дома от супермаркети. Пазаруването в малкия квартален магазин привлича около 13% от българите, 22% пазаруват във квартален магазин, които е част от верига, а само 1% казват, че предпочитат специализирани магазини за органични храни и стоки.  

В София почти 60% от потребителите пазаруват своите ежедневни покупки в хипермаркети, докато средно 44% правят това в цялата страна. Тези магазини са по-предпочитани за мъжете – 54% от представителите на силния пол пазаруват в хипермаркет, в сравнение с българските жени – 47%.

Над една трета (37%) от българските потребители правят малки покупки всеки ден, докато покупки над 30 лв. се правят средно веднъж седмично (34%) или дори само веднъж или два пъти месечно (36%), показват резултатите от проучването. Българите осъществяват малки покупки на различни места – квартален супермаркет от верига (28%), хипермаркети (26%), както и квартални магазини (26%), но когато става въпрос за покупки на стойност 30 лева и повече, над две трети (73%) от потребителите казват, че предпочитат да пазаруват в големите търговски вериги.

“Навлизаме в традиционно силния търговски период в България. С тази цел много търговци обмислят обновяване на технологията за електронни разплащания и ускоряване на традиционните картови разплащания, за да спестят време както за потребителите, така и за служителите, и да намалят опашките в търговските обекти. Българските потребители оценяват високо удобството и гъвкавостта, които електронните разплащания носят в ежедневието. Отбелязваме непрестанно увеличение на годишна база в използването на карти”, твърди Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Колко по-верочтно е да ти източат картата от това да ти откраднат портфейла или парите от джоба?"С тази разлика, че в пормтоменето имам не повече от 50лв, а в дебитната - поне в началото на месеца доста повече. Така че всеки сам да си прави сметката.
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Простотията на българите рязко си проличава, когато един грамотен и добре платен човек чете коментарите. Цяла Европа използва онлайн разплащане и кредитни карти, за САЩ- да не говорим. Там човек без кредитна карта едва ли има. Не, никой не желае да ви ограби... Даже кредитната карта ви носи кешбек. Ако пътувате е изключително удобна. Теглете си парите от банкоматите и си плащайте на банките такси. Неизгодно и абсурдно е. Но нали сме 60 години назад от САЩ и Европа, та има време да се осъзнаем.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки финансово грамотен човек пазарува с кредитна карта. Не дебитна, а кредитна. Лично аз повече от 100-200лв. в брой нося изключително рядко. Всичко плащам или онлайн с кредитна карта, или на реален ПОС-терминал отново с кредитна карта. Относно неработещи карти и подобни абсурди- български легенди. За източените карти няма дори да коментирам- банката покрива до определена сума. Това не ми се е случвало нито един път. Редица хотели по света няма да ви пуснат да нощувате без кредитна карта.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко по-верочтно е да ти източат картата от това да ти откраднат портфейла или парите от джоба? Една особеност обаче - ако се случи да ти източат картата банката ти възстановява сумата, а когато ти откраднат кеша, ходи го гони.Не мога да разбера кое точчно му е префърцуненото на плащането с карта, напомня ми как някои 100 годишни сънародници смятат за префурцунено да си вожиш парите в банка, но е ОК да ги скриеш в буркан под дюшека. Примитивен, ограничен и страхлив и завистлив народ сме...
33
0
 
3
 
! Отговори
Клиент преди 9 години
С карта е по-удобно, само тя да не е издадена от една гръцка банка, подвизаваща се у нас. Редовно имам проблеми и с двете и карти, особено е гадно , когато си с пълна количка в хипермаркета. Когато подадох оплакване в Алфа банк, ми отговориха, че няма никакъв проблем, виновен бил интернет трафика, цъфналите налъми и пр. глупости. Лошо е , когато банката е некоректна, тогава пазаруването с карта си е жива лотария - ще сработи ли или не...
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурността на първо място - затова винаги дребните суми ги плащам в брой. За покупка от 20лв да ми източат картата - не, благодаря!
31
6
 
6
 
! Отговори
Петко преди 9 години
Определено за покупки под 100-200лв изобщо няма смисъл да се използва дебитна/кредитна карта. Отделно от това съществува риск да ти източат парите от картата. Затова никога не използвайте картата, на която ви превеждат заплатата (особено при пазаруване онлайн) - направете си втора карта, която вие сами да зареждате. Така дори и да ви източат парите от нея, загубите ще бъдат малки.
30
5
 
6
 
! Отговори
клиеинт преди 9 години
Не се опитвайте да зомбирате хората, електронно това, онова, то било по добре.Тия неща ги знаем, и знаем на къде се опитват да водят нещата.Който разбрал, разбрал............
29
5
 
13
 
! Отговори
.. преди 9 години
На мен с карта ми е удобно. Приятелката и тя от 2г. в супермаркетите само с карта плаща. Ако магазина има ПейПас още по-добре.Не знам защо някои пос терминали са по-бавни но това е проблрм ба търговеца. Хората вече с телефоните си плащат, нас ни е страх от дебитни/кредитни карти.А това, че не може да се контролира човек колко харчи е въпрос на самодисциплина.
28
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не го разбирам *** и това си е, предпочита да му дрънкат стотинки в джоба от колкото по-удобното да платиш с карта. Много префърцунено било :) И сметките много по-лесно се правят за какво колко пари даваш.Селяни.
27
5
 
14
 
! Отговори
Anon преди 9 години
Аз имам няколко кредитни карти. Някои от тях имат лимити достатъчно високи да си купя кола от среден клас и да я платя с карта.... Карти не ползвам. Проблема с картите поне за мене е че като не виждам как ми намаляват парите в джоба - харча повече. Може би има дисциплинирани картопритежатели дето знаят колко са похарчили. Аз не съм такъв. Затова- кеша за мене е истината.
26
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е кеф когато префърцунен картодържател задръсти опашката поради "липса на връзка със системата"
25
1
 
25
 
! Отговори
gft преди 9 години
в софия ядът месо, в провинцията картофи, средоностатистически, в страната се яде мусака. така ми звучи тази статия/
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВие за българи явно имате само хората живеещи в големите 5-6 града и пазаруващи само в хипермаркети.------------ Ако не знаеш, 60% от българите живеят в "големите 5-6 града".
23
19
 
17
 
! Отговори
Матао преди 9 години
Българският народ като цяло е уплашен, в това число плащането с карта му се струва като някакво съзаклятие с цел ограбване. Не, мили ми хора, не ви следят, не ви обират, това е опростен начин на плащане не само в супермаркета, а и при резервации,стоки по интернет и какви ли не други възможности. За съжаление съжденията и "умо"заключенията ви се дължат на ниския интелектуален статус, от който страда поголовно цялата ни нация. Образовайте се!
22
4
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
xa xa xa,palna laja dali ima i 5% da pla6tat s karti ,nali xodq po golemite verigi i xipermarketi,i nabliudavam
21
3
 
15
 
! Отговори
Матао преди 9 години
"a само 1% казват, че предпочитат специализирани магазини за органични храни и стоки". Не вярвам това да е вярно, защото магазините от този тип са все повече. Според мен трябва да се приветстват малките частни практики на фирми, които предлагат т. нар. еко продукти. Наистина са по-стойностни. Моята практика е: от месаря - месо, от млекяря - мляко, от хлебаря - хляб. Това развива икономиката, дава работа на повече хора, развива конкуренцията, съответно сваля цените като цяло.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
разплащането в село е в натура и секса ни е в натура - един път тя пък след това аз и го върна , много хубаво се разплащаме
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У наше село услугата на вересия е по-разпростанена.
18
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цифровизация,електронно плащане,крачка напред към безкасовия начин на живот

Спонсорирани публикации