Как се промени поправката за оздравяването на КТБ

Момент от заседанието на бюджетна комисия

© Георги Кожухаров

Момент от заседанието на бюджетна комисия

3. Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.


Текст от решението, предложено за гласуване на бюджетна комисия, 29 октомври.


3. Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет.




Текстът в доклада на комисията от заседанието, разпространен на 30 октомври.


Открийте разликите.


Първият текст беше прочетен на заседанието в сряда от председателя на комисията Менда Стоянова заедно с още три предложения (само точка четвърта беше прочетена в различна редакция от тази, раздадена преди това отпечатана на депутатите - виж снимката и текста надолу). Повече от четири часа депутатите задаваха въпроси към мениджмънта на БНБ, представители на одиторите и квесторите и се изказваха за бъдещето на КТБ и накрая трябваше да завършат с решение по обсъждания доклад на БНБ. То е подготвено предварително от председателя на комисията и депутатите го посочваха като предложение на ГЕРБ.


След като Стоянова прочете проекта, за него последваха кратки коментари - коя партия кое подкрепя и кое не и остра реакция на управителя на БНБ Иван Искров срещу въпросния текст в точка 3 и задължението БНБ да оздравява банката.


В четвъртък точка трета се появи вече в нова редакция, която според депутатите смекчава изискването към централната банка (повече - тук) и не означава, че те искат да се спасява КТБ.


Ето още детайли по промяната:


Идеята думата "предприеме" да се замени с "предложи" всъщност е на депутата от АБВ Ивайло Калфин, който се опита да го обясни в комисията, но не предизвика особен интерес. Председателят на комисията Менда Стоянова дори му отговори, че идеята е да е максимално обща формулировката. Очевидно предложението му е било отразено по-късно, за да минимизира ефекта от реакциите, че депутатите искат да задължат БНБ да оздравява банки с отрицателен собствен капитал.


След изказванията по групи, останалите в комисията народни представители гласуваха предложенията едно по едно, без те да бъдат четени повторно и с редакции. Менда Стоянова каза, че ако има редакции, те трябва да се подадат писмено и ще бъдат отразени.


Ето текст на обсъждането в комисия (записът може да чуете във файла, след 9:40 минута, преди това от БНБ отговарят на въпроса има ли смисъл от оздравяване):


Менда Стоянова, председател на комисията, ГЕРБ: Предлагам ви проект на решение, ще го предложим в петък в Народно събрание и ще има дискусия и евентуално дали да се приеме или не.


1. Министерският съвет съвместно с Българската народна банка и Комисията за финансов надзор, в срок до ...............трябва да решим в какъв срок...да извърши анализ на Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките и да внесе в Народното събрание законодателни изменения в съответствие с правото на Европейския съюз в областта на банковото дело, които да гарантират ефективност на банковия надзор и стабилност на банковата система в България.


2. Народното събрание в срок до 6 ноември 2014 г (неслучайно 6 ноември, за да бъде преди, това е най-ранната дата, в която НС може да приеме подобни промени), да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и в сроковете, определени в правото на Европейския съюз.


3. Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина.


Сваляме автоматизма.


4. С цел по-ефективна защита на публичния интерес и интереса на вложителите в КТБ, свързан с необходимостта да се проследят извършените от акционери и администратори на банката, както и свързаните с тях лица, операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери, препоръчва на Българската народна банка да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в тази сфера, включително в разследване и проследяване на парични потоци при неплатежоспособност.


Имате думата за изказвания, изключително кратки, както и по процедурата, дали да гласуваме ан блок.


Румен Гечев, БСП: Уважаеми колеги, всички сме изморени. Става дума за сериозни икономически интереси. Аз разбирам хората, който защитават една или друга теза. Те са в правото си да защитават своите интереси. Но ние сме в Народното събрание, за да вземе решения, които са от ползата на цялото общество.


Според нас всякакви опити за съживяване на КТБ за съжаление към днешна дата, след три месеца на агония, на ежедневни коментари в медиите, е немислимо. Вампирясване няма как да стане, няма такъв опит. Казах ви още лятото - няма инвеститор, който ще дойде и ще налее няколко милиарда, за да спаси първите 100 млн. Това противоречи на здравия икономически разум. А това, че някой звъни по телефона, идва и ни разиграва - те сега са регистрирали фирма, утре могат да регистрират пет фирми и какво – ще разиграват България още шест месеца. Хората са озверели и си чакат парите до 100 000 евро.


Прав е господин Искров и аз го подкрепям. Как ще поемат те? Ами утре ще дойдат хората пред банката и пред парламента, за да си искат парите. Икономически е несмислено да очакваме, че някой ще налива милиарди. Абсолютно несмислено е, че бюджетът ще налива милиарди, да оздравяваме банката при неизвестни числа и изходи. Поради което нашата позиция е следната:


По първи въпрос - няма защо да препоръчваме на Министерския съвет, ако иска да предлага, да внася в парламента проекти, които ние сме длъжни да разгледаме.


Втора точка - до 6 ноември да приеме законодателни изменения, които да осигурят автоматично правото за изплащане". Това е изключително опасно да го направим и значи към бюджета българското правителство да осинови банковата система на България и всеки път, когато някоя банка (те може и да са обективни причините, може и да са криминални, какъвто е този случай) ще ни хвърли кърпата на държавата и всяко правителство трябва да налива милиарди, за да плаща депозитите. Ние сме категорично против.


Менда Стоянова: Вие сте против да се прилага европейското законодателство в частта на гарантираните депозити, разбрахме.


Румен Гечев: Не сме против да се прилага европейското законодателство, но има механизъм и срокове, когато то да бъде въведено. Към момента си имаме чудесно българско законодателство, което в унисон с ЕС.


Трето "Препоръчваме на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице". Първо, тя е независима и няма какво официално да й препоръчваме. Ако те сключат такъв договор, това ще рече още месеци, може би години на ровене, преди да се установи истината. Ако желаят - да си го направят... Нашата позиция е, че това най-вероятно е някакъв опит за печелене на политическо време, не го подкрепяме, ще гласуваме и тримата против. Ако те искат да разговорят с инвеститори до 20 ноември има време, да разговорят с когото си искат, но да ни разиграват потенциални инвеститори, които вчера са направили фирма, това не е сериозно.

Как се промени поправката за оздравяването на КТБ

© Дневник


Йордан Цонев, ДПС: Представителите на ДПС ще подкрепят първа точка, но с уточнения.


(От залата се включва Иван Искров, който казва, че нямат текста на решението, а Менда Стоянова отговаря "То вие няма да вземате решение доколкото си спомням, г-н Искров.")


Цонев: Ще подкрепим това решение със следните уточнения. Първа точка относно законодателните промени – предстои имплеметирането на директивата, която е, мисля, че 2014-49 ЕС, която трябва да влезе в нашето законодателство веднага след нова година. Там всички неща са отразени. Мисълта ми е, срокът да бъде съобразен и с директивата.


Менда Стоянова (реплика): Не съм съгласна с вас, защото се оказа, че в нашето законодателство също е възможно в този момент, да има текстове, които не са изцяло в синхрон. Не съм съгласна, че първа точка се решава с директивата. 


Цонев: Срокът да е съобразен и с директивата.


Точка втора ще я подкрепим. Такова предложение бяхме направили и в предния парламент, защото оказа се една банка може да бъде под особен надзор доста по-дълго време от тези 20 дни в директивата и има условия. Така че това също ще го подкрепим.


Точка трета, въпросите, които зададохте да БНБ. Ще подкрепим тази точка да падне опцията за автоматизъм с едно уточнение. Ако потенциалните инвеститори са сериозни, БНБ трябва да поиска и те трябва да представят гаранции или депозит на сумата, която смятат да инвестират. Иначе преговорите не са сериозни. Ако те казват, че могат да дадат до 50%, значи става дума за 2 млрд. - говорим за капиталова дупка, без да говорим за ликвидността, няма лошо да я депозират сумата или друг инструмент и започват преговори.


Точка четвърта – разбира се ще я подкрепим. Всички с тези уточнения.


Димитър Танев, РБ: Днес в парламентарната група на РБ много внимателно обсъдихме решението. Точка първа и втора ние сме склонни да я подкрепим, както и точка четири с известни реакция. Става дума за фирма, която има опит в банкова дейност, да се добави и че по разследване на парични потоци и неплатежоспособност. Както и когато говорим за извършените от акционерите, администраторите на банката свързани лица да има и свързаните с тях кредитополучатели, ако има такива към трети лица.


Точка трета – това, което установихме по време на дискусията - ако дадем шанс на банката да се оздравява, ще е необходима държавна помощ, считаме това за неприемливо. Неприемливо е, няма диалог с БНБ и няма у тях нито желания, нито воля за преговори с потенциални изпълнители и нямаме увереност, че какъвто и срок да дадем това ще се случи. Нещо повече, чухме че и в момента се извършват някакви операции в банката, което е силно притеснително, така че точка трета не бихме я подкрепили във вида, в който е.


Ивайло Калфин, АБВ:  Може би аз разбирам притесненията на колегата за точка трета. Може би да търсим вариант не БНБ да предприеме мерки, действия за оздравяване, защото става ясно, че не е в техните ръце 


(следват реплики как да не е)


Нека да ви предложа нещо, г-жо Стоянова - да кажем БНБ да предложи действия, като се има предвид макроикономическия ефект и интереса на данъкоплатците, за да може да получим тази оценка, за която днес настоявахме и да се преценят различни варианти и кой колко ще ни струва.


Менда Стоянова - Ами, аз мисля, че текстът, който е тук е достатъчно общ, защото искам пак да ви обърна внимание - смисълът на този текст е само да вдигнем автоматизма за някакъв срок, който ние с вас ще дискутираме, ако се разберем, че ще го правим. Всичко останало – оценки, формули на оздравяване и т. н. е стъпка, който ще се извърви в този период, ако го приемем, от БНБ и правителството. Естествено, ако се налага законодателни промени, ще участваме и ние. Затова исках да е най-обща формулировката.


Цонев: Пропуснах нещо по нашата позиция - премахването на автоматизма държим да не пречи на достъпа на вложителите...


Стоянова: Нали имаме точка втора.


Цонев: Да. Ако приемем, че в точка 3 ще вдигнем автоматизма, това да не отлага достъпа на хората.


Стоянова: Уважаеми г-н Цонев, нали затова са предложени и двете точки едновременно.


Цонев: Длъжен бях да го кажа.


Николай Александров, Атака: Да гласуваме точка по точка и да гласуваме утре.


Стоянова: А, не.


Александров: Точка първа - МС съвместно с БНБ, аз смятам, че законодателният орган винаги е НС. Ние също можем да направим анализ.


Точка втора ако ми гарантирате, че за 7 дни можем да изплатим гарантираните влогове, дайте да го гласуваме както е в ЕС.


С точка трета сме тотално несъгласни с оглед на онова, което чухме. Най-малкото тук трябваше да присъства министърът на финансите, който взема решение, не е редно макар и служебен кабинет,  правителството да няма представител.


Емил Димитров - Ревизоро, Патриотичен фронт: За трета точка - досега БНБ казваше, че няма необходимите правомощия, поради което не са предприели едно-второ-трето-четвърто действие. В момента ние с тази банкова точка казваме, че ще обсъдим какви нови правомощия и действия са необходими и когато ги приема - ще обсъдим . Но тази точка ни позволява единствено ни позволява да освободим автоматизма, да осигури глътката въздух. Никой не казва, че тази точка ще вмени автоматично някакви права, които никой друг не знае или няма да гласува. Тя е абсолютно банкова точка.


Менда Стоянова: Тя е намерение... (не се разбира)


Мъжки глас: Нашият прочит на трета точка е, че задължаваме БНБ.
Менда: Да.  (спор, не се чува от записа)


Иван Искров, БНБ: Първо, виждаме това решение сега. Второ, обръщам внимание, че трябва да се познава спецификата на нашата централна банка в условия на валутен борд. Хайде първа, втора, четвърта ще го мислим по някакъв начин. Но мислите ли, че ако централната банка можеше да извади пари да оздрави банките (спор). Изчакайте. Моля ви за секунда - ако имате предвид, че автоматизмът отменя лиценза...не сте го изписали. Пишете съвсем друго - БНБ  по някакъв начин да извади пари, за да оздрави банките. Ние ако можехме, да сме го направили още юли, нямаше да чакаме да се стигне до тук. Никоя централна банка в ЕС не свърши това нещо. Навсякъде парите бяха дадени от държавния бюджет. Как така централната банка да напечата пари. Четири милиарда. Искам да се напише в протокола.


Менда Стоянова: Протокол се води естествено. И никой не иска банката да вади пари, да печата или нещо друго... Подлагам на гласуване. Който има редакционни бележки, да ги даде писмено. Ще го гласуваме по принцип и ще отбележим редакционните бележки за зала.


Депутатите гласуват и приемат и четирите точки на решението. За точка 3 гласуват ГЕРБ, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт (10 човека). Против са БСП, Реформаторския блок и Атака (шест).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: