Какво опровергава прокуратурата?

Какво опровергава прокуратурата?

© Анелия Николова

Прессъобщение на прокуратурата в четвъртък събуди недоумение, тъй като опровергава публикация на "Капитал" от предния ден, която се позовава на... прокуратурата.


Публикацията на "Капитал" е предшествана от мълчанието на прокуратурата, с което институцията посрещаше запитванията на вестника дали разследва защо почетният председател на ДПС Ахмед Доган и бившият министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем не са декларирали кредитните крати, които са получили от КТБ.


Вместо отговор на въпросите на "Капитал" днес пристига съобщение до всички медии:




"Във връзка с публикацията на в. "Капитал" от 29 октомври 2014 г., озаглавена "Прокуратурата няма да се занимава с кредитните карти на Доган и Етем в КТБ", пресцентърът на прокуратурата заявява, че изнесената информация не отговаря на истината.


Наблюдаващите прокурори по делото за КТБ АД разследват абсолютно всички данни за физически лица, които имат отношение към случая, без никакви изключения.


По отношение на твърденията на в. "Капитал" в същата статия, че "В същото време прокуратурата разследва изпадналия в немилост Христо Бисеров именно заради това, че не е декларирал пред Сметната палата свои банкови сметки в чужбина.", посочваме, че това също не отговаря на истината. За разследването срещу Христо Бисеров е изпратена съдебна поръчка до Швейцария за разкриване на банковите му сметки, и се очаква отговор от швейцарската страна."


От прессъобщението не става ясно какво опровергава прокуратурата


тъй като "Капитал" и "Дневник" не са твърдели, че не се разследват "всички данни за физически лица, които имат отношение към случая" (кой случай - бел. ред.), а че не се разследва защо не са декларирани кредитните карти на Доган и Етем, или поне до вчера не се разследваше.


За първи път "Капитал" и "Дневник" съобщиха на 4 август т.г., че Ахмед Доган и Емел Етем имат кредитни карти от КТБ, които не са декларирали пред Сметната палата. В същата информация се съобщаваше и че с кредитни карти от КТБ  разполага и друг депутат от ДПС, както и ключови магистрати, сред тях и шефът на Столичното следствие Петър Петров, където прокуратурата сметна за най-подходящо да се води досъдебното производство за КТБ, но техните карти са  декларирани.


Оттогава досега прокуратурата не е оповестявала нито публично, нито - повтаряме - в отговор на "Капитал", нито в днешното прессъобщение, дали се занимава с въпроса защо Доган и Етем не са декларирали кредитните си карти пред Сметната палата.


Що се отнася до делото Христо Бисеров, в официално съобщение на самата прокуратура от 15 ноември 2013 г. бе посочено, че той е привлечен като обвиняем по  чл. 313, ал. 1 от НК за това, че не е декларирал пред Сметната палата наличие на банкова сметка в Швейцария.