Русия си върна контрола над приватизирана петролна компания

Русия си върна контрола над приватизирана петролна компания

© Reuters

Руската държава получи одобрение от Московския арбитражен съд да си върне дела в петролна компания в Башкирия, която се контролира от арестувания преди няколко седмици милиардер Владимир Евтушенков.


Според съдиите "Башнефт" е била продадена незаконно на местните власти в началото на века, след което те са ги продали на финансовата корпорация "Система" на Евтушенков чрез "неправилна приватизация".


Ако адвокатите на "Система" не обжалват, след един месец 86.7% от "Башнефт" трябва да станат федерална собственост и предадени на "Росимущество".
"Башнефт" е шестият по големина производител на петрол в страната, като през 2013г. е добивала средно по над 16 милиона тона дневно.




"Ройтерс" коментира, че това е поредният успех на държавата в кампанията й да върне под свой контрол ценни петролни и газови активи, продадени в скоростната и хаотична приватизация след разпадането на бившия СССР. Един от предишните емблематични случаи бе придобиването на англо-руската група TNK-BP от държавната "Роснефт".


Евтушенков, един от най-богатите хора в страната, е под домашен арест по подозрения в пране на пари покрай сделката за "Башнефт".


Фактически Главната прокуратура оспорва събитие още от 1992г., когато тогавашният президент на Башкортостан Муртаза Рахимов отменя указ на президента на Русия Борис Елцин, съгласн окойто държавната собственост в 28 компании в тази република не бива да пада под 38% и "Башнефт" е сред тях. През следващите 6 години тези активи са обединени в компания, принадлежаща на републиката, а през 2002-2003г. са приватизирани.


Засега няма мотиви към решението на съда, който на 25 септември наложи запор над акциите на "Башнефт". Следствието искаше (но после се отказа) и възстановяване на 190 милиарда рубли дивидент, получен от АФК "Система" и дъщерното й "Система инвест" в периода 2009-2013г.


Представителят на осъдената страна настояваше, че спорните акции никога не са принадлежали на държавата и няма основание да й бъдат върнати. Дори да е така, Русия може да иска не повече от 38% от акциите. Освен това преди компанията да ги купи те са били собственост на други лица в продължение на 15 години и още тогава е изтекъл давностният срок за престъплението. В този смисъл защитата твърди, че Москва трябва да си търси парите от властите в Башкирия, а не от Евтушенков.


Прокуратурата обяснява, че срокът на давност е 10 години, но от момента, в който обвиненият е знаел или би трябвало да знае, че е в нарушение, а всички по веригата на сделките са били незаконни собственици. "Система" придоби акциите на "Башнефт" в две операции през 2005 и 2009г.


Акциите на "Система" и "Башнефт" започнаха да поскъпват след новината, най-вече защото държавата не иска дивидентите. Но проблемите за Евтушенков тепърва предстоят, защото компанията му изгуби от януари насам 70% от пазарната си капитализация – 318 млрд. рубли (7.3 млрд. долара).


Според Юлия Бушева от "Арбат Капитал" инвеститорите вече са калкулирали този изход от делото и клъчовият момент е дали държавата ще посегне на мобилтия оператор МТС – най-ценният актив на "Система".


Всичко, което трябва да знаете за: