ГЕРБ: Няма коалиция с ДПС, искаме да дадем шанс на инвеститора за КТБ

Менда Стоянова

© Анелия Николова

Менда Стоянова

Ден след като бюджетната комисия в парламента прие предложение на ГЕРБ за законодателни промени, с които да задължават Българската народна банка (БНБ) да оздравява Корпоративна търговска банка (КТБ), от партията на Бойко Борисов обявиха, че няма да позволят оздравяване на банки с публични средства. С поправките просто искали да принудят централната банка да спази закона и да дадат шанс на потенциалния инвеститор.


"Спекулациите за плаващо мнозинство ГЕРБ – ДПС са смешни", заяви пред журналисти председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) и посочи, че предложенията на ГЕРБ от сряда, с които се задължава БНБ да предложи оздравяване на банки с отрицателен капитал, са били подкрепени от депутатите от групите на АБВ, Патриотичния фронт и Българския демократичен център. Уточни, че "против" са гласували само от Реформаторския блок и БСП.


БНБ не се задължавала да оздравява банки, а само да предлага решение




Стоянова прочете пред журналистите поправки, по думите й приети в сряда, които обаче се различават от проекта на решение, обсъден от комисията.


Според варианта, гласуван в комисията, в Закона за кредитните институции трябва да се запише, че БНБ се задължава да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина (известната точка 3 от общо 4 идеи).


Според Стоянова с промените, които са одобрени в сряда и ще бъдат предложени за гласуване на пленарната зала в петък, централната банка трябва само да предложи действия за оздравяване на банките, при това – като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет. Този текст тя прочете от доклада от заседанието на комисията, разпространен днес.


В сряда вечер обаче, когато текстът беше четен и гласуван, нямаше допълнително формулиране на редактиран вариант на тази точка. Депутатите неглижираха и острата реакция на управителя на БНБ Иван Искров, че няма как централната банка да оздравява, че това обикновено става с държавни пари и че ако е имало някакъв начин, те са щели да го приложат.


Не е ясно кога е направена леката редакция на текста, който утре ще се гледа в пленарната зала.


Председателят на бюджетната комисия каза още, че ще предложи в петък допълнителни промени, с които да задължи БНБ в срок от три календарни дни да представи пред парламента разчети, подкрепени с финансови обосновки за макроикономическия ефект и бюджета на държавата.


Променяме закона, за да принудим БНБ да го спазва


"През 4-5-месечната квестура БНБ отказва да изпълни текст в настоящия закон, който я задължава да изготви план за контролирано преструктуриране на всяка банка, лицензирана в България, който може да бъде приложен, ако банката изпадне във финансови затруднения. Затова ние вчера решихме, че след като БНБ пет месеца не изпълнява закона, следва да го променим така, че да я задължим категорично да го изпълни", заяви Стоянова. 


Мотивацията за тези промени е странна, защото се очакваше, че БНБ най-после ще приложи закона, за да отпуши процеса по изплащане на законово гарантираните влогове, като след осчетоводяването на капитала (одитният доклад се очаква този петък) отнеме лиценза на банката. Отнемането на лиценза е законовото изискване, за да се премине към несъстоятелност и плащания.


По думите на Стоянова предложението на ГЕРБ идва точно сега, защото "в момента в България има инвеститор, който обикаля няколко пъти БНБ, Министерството на финансите и други институции" и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в КТБ. "Само че време за този инвеститор няма. Ние искаме да му дадем време, да не го изгоним, ако неговите намерения са сигурни и правилни и ако те се реализират, естествено с активното съдействие на БНБ, да спасим банката", каза още тя.


Стоянова не коментира как очакват това да се случи това и какви точно законови промени трябва да се направят. В сряда според депутати от различни политически сили се очакваше просто да бъде удължен срокът, в който БНБ е длъжна да отнеме лиценза, от 5 дни на повече - например 20 или 30. Тази идея обаче не беше коментирана официално.


Все още няма публична информация и за очакваното становище на централната банка по предложените поправки, нито за срещата между служебния финансов министър Румен Порожанов и представители на бюджетна комисия, обявена за днес следобед. На нея КТБ също трябваше да бъде тема освен актуализацията на бюджета.


"В никакъв случай няма да допуснем участие на публични средства в размери, по-високи от тези, които биха били ангажирани, ако се платят влоговете на гарантираните вложители. Т.е. държавата не може и не трябва да си позволява оздравяване с публични средства", подчерта днес Стоянова.


Засега е ясно, че това няма как да се случи, защото проявилият интерес инвеститор иска държавна подкрепа.


Коалиция ГЕРБ - ДПС било опорна точка


В сряда късно вечерта след новините от заседанието на комисията по бюджет и финанси лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа в профила си в социалната мрежа "Фейсбук", че обвиненията в коалиция с ДПС са "новата опорна точка, този път на един друг кръг, който също разполага с огромна медийна мощ".


"Чудя се кой има полза да твърди, че след като три седмици водим преговори, за да съставим правителство, изрично игнорирайки ДПС, влизаме в задкулисие", попита реторично Борисов. Той обаче не коментира решението да бъде задължена БНБ да оздравява КТБ. Днес лидерът на ГЕРБ също не се е изказвал по темата.


Менда Стоянова заяви още пред журналисти, че ако ГЕРБ направи правителство на малцинството, ще бъде принуден да търси широка подкрепа от всички партии за всяко свое "смислено решение". "Ако продължавате да виждате в тези подкрепи една или друга скрита коалиция, толкова по-зле за България", обърна се Стоянова към журналистите.


Всичко, което трябва да знаете за: