Русия и Украйна са постигнали "базова договореност" за доставките на газ

Министърът на енергетиката на Русия Алексаднър Новак пристига на преговорите в Брюксел.

© Reuters

Министърът на енергетиката на Русия Алексаднър Новак пристига на преговорите в Брюксел.

Русия и Украйна са постигнали "базова договореност" за възобновяване на доставките на руски газ през зимата, заяви министърът на енергетиката Алексаднър Новак, цитиран от РБК.


Новак заяви, че предстои изготвянето на пакет документи, сред които и допълнително споразумение към действащия договор между "Нафтогаз" и "Газпром". В документите ще бъдат отразени "техническите подробности, свързани с доставките на газ, механизмите за потвърждение на заявките и процедурите за изпълнението им".


Украинската страна е потвърдила, че разполага със средства за заплащане на газ с обем до 4 милиарда кубически метра. Според Новак при желание от страна на Киев "проблемите могат да бъдат решени още днес".




Гаранция за платежоспособността на Украйна към "Газпром" ще стане механизмът на предплащането, коментира пред РБК представител на фирмата. Доставките на договорените обеми ще започнат след предплащането. Според фирмата началото на доставките зависи изцяло от Киев, но е най-добре да започнат най-скоро, тъй като отоплителният сезон вече е започнал.


Премиерът Дмитрий Медведев изрази надеждата си, че двете страни ще успеят да изгладят проблемите помежду си с "дейното участие на европейските ни партньори", тъй като това е в интерес на Украйна, понеже "зимата вече практически започна".


Медведев посочва, че участието на Русия в преговорите са знак за намерението на страна да "внесе спокойствие в Украйна, и в частност в икономиката й, която се намира в много тежко положение".


По-рано Александър Новак обяви, че на вчерашните преговори Украйна не е представила гаранции за предплащането за газа. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер от своя страна заяви, че споразуменията ще бъдат включени в три документа – два междудържавни, единият между Европейската комисия, Русия и Украйна, другият – между Украйна и комисията, както и междуфирмен между "Газпром" и "Нафтогаз".


Според Милер договорът между Украйна и Европейската комисия, в който са описани финансовите гаранции за плащанията за руския газ, все още не е подписан. Той добави, че "ако това споразумение не бъде сключено, то утре няма да има среща и няма да бъдат подписани никакви документи".


Всичко, което трябва да знаете за: