Сикстинската капела посреща посетители в буквално нова светлина

Сикстинската капела посреща посетители в буквално нова светлина

© худ. Микеланджело Буонароти

Ватиканът представи новото високотехнологично осветление и климатична инсталация, с които да бъдат осигурени по-добри условия за запазването на стенописите в Сикстинската капела, предаде Би Би Си.


Новата системата за регулиране на температурата цели да намали вредата върху стенописите, която идва от праха и дишането, потенето и жегата от близо 6-те милиона посетители годишно.


Новото LED осветление пести енергия и осветява някои останали по-тъмни в миналото участъци. Системата се състои от 7000 LED лампи. Част от тях целят да осветят по-добре тъмносиния фон на друг известен стенопис на Микеланджело - Страшния съд.




Сред известните забележителности на капелата е таванът, изрисуван от Микеланджело, в който художникът пресъздава как Господ дава живот на библейския герой Адам.


Други рисунки, които ще могат да бъдат видени под нова светлина, са на художници като Ботичели, Перуджино и Доменико Гирландайо, чиято работа в Сикстинската капела досега е била засенчена от тази на Микеланджело.


Очаква се новото осветление да намали сметките за електроенергия на Ватикана с над 80 процента, писа "Асошиейтед прес". Новата система за климатизация ще придвижва въздуха бавно през огромната зала, така че да не уврежда рисунките. Потокът, влажността и температурата на въздуха ще бъдат регулирани с помощта на данни от 70 сензора по стените на капелата, както и телевизионни камери, които следят броя на посетителите.


Прахът, потенето на телата и въглеродният диоксид са определяни като едни от най-големите заплахи за нежните стенописи. Съществуващата досега система за климатизация е поставена преди 20 години, когато мястото е посещавано от едва 1.5 млн. души годишно.


Поставянето на новата е отнело три години и е струвала общо 3 млн. евро, допълва агенцията.


Директорът на музеите във Ватикана Антонио Паолучи коментира, че нововъведението съвпада с отбелязването и на 450 години от смъртта на Микеланджело, което е тази година. С тази стъпка годишнината е почетена по думите му с "нещо трайно вместо с нещо ефимерно".


Микеланджело рисува стенописите на Сикстинската капела през първата половина на 16 век. Последната им основна реставрация, отнела 14 години, е завършена през 1994 г..


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: