Украйна гласува днес за първия парламент след Янукович

Украйна гласува днес за първия парламент след Янукович

© Reuters

Милиони украинци ще участват днес в извънредни парламентарни избори, с които ще се засили легитимността на новата власт и ще се прочисти Върховната рада от депутати, лоялни доскоро на избягалия президент Виктор Янукович.


Надеждата на новия държавен глава Петро Порошенко е парламентът да бъде доминиран от проевропейски настроени партии. Прогнозите са, че неговият Блок на Петро Порошенко ще събере най-много гласове – вероятно около 30% от подадените гласове, и заедно с партията на премиера Арсений Яцунюк ще има достатъчно депутати за стабилно мнозинство.


В новия състав със сигурност ще има активисти от Майдана и участници в сраженията срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна. Прогнозите са, че 6-7 партии имат шанс да попаднат в парламента.




Партията на регионите (партията на Янукович) не участва, след като се разпадна. За пръв път от обявяването на независимост през 1991 г. няма да имат свои представители и комунистите. Има известна несигурност около това дали партията на бившия премиер Юлия Тимошенко ще успее да попадне в парламента, но е почти сигурно, че втората по големина сила ще бъде Радикалната партия на популиста и националист Олег Ляшко.


Избирателната активност се очаква да бъде над 65%, а за попадане в парламента прагът е 5%.


Върховната рада е с 450 депутати, но се гласува за 424, защото остават празни местата на районите в анексирания от руснаците Крим и териториите под контрола на сепаратистите.


Половината (225) депутати се избират по партийни листи, а останалите - в едномандатни райони (този път ще се изберат 199).


ЦИК не позволи да се проведат избори в 14 избирателни района на Донецк и Луганск под контрола на сепаратистите, както и в 12 района на Кримския полуостров.


Състезават се 29 партии и общо 3114 кандидати в листите им.


Кандидатите в едномандатни райони са 3556.


Парламентът ще има един месец да сформира мнозинство, което да излъчи правителство.