Федерер стигна финала в Базел за девета поредна година

Федерер спечели въпреки 33-те аса на Карлович

© Reuters

Федерер спечели въпреки 33-те аса на Карлович

Роджър Федерер спечели трудна трисетова победа срещу Иво Карлович и се класира за финала на турнира в Базел за девета поредна година. 


33-годишният швейцарец се наложи над 35-годишния хърватин със 7:6 (8), 3:6, 6:3 в оспорвана битка, продължила 1.42 ч. 


Федерер стигна до мача за титлата в родния си град за единадесети път, а в опит да спечели шестата си титла ще се изправи срещу белгиеца Давид Гофен, който победи в първия полуфинал 17-годишния хърватин Борна Чорич с 6:4, 3:6, 6:3. 




Носителят на 17 титли от Големия шлем загуби финала в Базел през 2012 и 2013 г. от Хуан Мартин дел Потро, но в неделя ще има възможност да вдигне отново трофея. 


Федерер стигна до 123-ия си финал на ниво АТП, от които има спечелени 81, след като записа 12-a победа в 13-ия си мач срещу Карлович. 


В първия сет световният номер 2 изпусна три възможности да пробие, а съперникът му - една, но в крайна сметка и двамата не загубиха подаването си и стигнаха до тайбрек.


В него резултатът се движеше точка за точка. Швейцарецът спаси два сетбола и успя да го измъкна с 10:8 след чудесен минаващ удар от бекхенд. 


Във втората част Карлович пласира четири поредни аса, за да поведе с 4:3, след което реализира първия пробив мача, който се оказа достатъчен за изравняването на резултата. Това беше и единствената точка за пробив в целия сет. 


Третата част се разви идентично. В нея отново имаше само една точка за пробив. Тя се откри пред Федерер, който успя да я реализира за 3:1. До края швейцарецът не изпусна аванса си и приключи мача за 102 минути. 


Карлович завърши мача с цели 33 аса. Той се доближи само на десет от границата от 9000 директни точки от начален удар, която до момента е преминавана едва от един играч - сънародника му Горан Иванишевич. 


"Изпивам облекчение, защото винаги е много трудно срещу играч като Иво, който притежава такъв сервис. Щастлив съм, че излязоха победител от този двубой. Не очаквах да го пробия в третия сет. Никога не съм мислил и, че този турнир ще се окаже толкова успешен за мен. Нова титла тук ще бъде изключително ценна. Мисля, че ще се получи един вълнуващ мач", коментира Федерер. 


Швейцарецът продължава да преследва първото място в световната ранглиста. Той се нуждае от победа в неделя срещу Гофен и от титлите на мастърса в Париж и на финалите на АТП в Лондон, за да измести Новак Джокович от върха. 


Федерер се намира в серия от 11 поредни победи след загубата от Марин Чилич на полуфиналите в Ню Йорк. 23-годишният Гофен също е в страхотна форма - 16 победи в 16 мача след отпадането от Григор Димитров в третия кръг на US Open. 


По същото време във Валенсия Анди Мъри победи Давид Ферер с 6:4, 7:5 и се класира за финала, където ще срещне Жереми Шарди или Томи Робредо. 

Ключови думи към статията: