"Байер" взе дербито с "Шалке", нова загуба доближи "Борусия" до изпадащите

Чалханоглу вкара единствения гол в мача

© Reuters

Чалханоглу вкара единствения гол в мача

Байер" (Леверкузен) спечели трудна, но напълно заслужена победа с 1:0 срещу "Шалке" в дербито от деветия кръг на Бундеслигата. 


Двубоят, който противопостави четвъртия и третия от миналия сезон, беше решен с попадение на намиращия се в страхотна форма Хакан Чалханоглу в 53-ата минута.


20-годишният турски национал вкара красив гол от пряк свободен удар. Той хвана неподготвен вратаря Ралф Ферман, след като вляво от наказалното поле стеля директно в близкия ъгъл, докато повечето играчи очакваха центриране. 




През целия мач "аспирините" доминираха и категорично надиграха своя съперник. Те отправиха общо 19 удара към вратата на Ферман срещу само четири към Бернд Лено. 


В 85-ата минута Тим Йедвай получи директен червен картон за нарушение срещу Ян Кирхоф. "Шалке" обаче не се възползва от численото си предимство и не успя да предотврати четвъртата си загуба за сезона. 


С успеха "Байер" се изкачи на четвърто място с 16 точки. Със същия актив е третият "Борусия" (Мьонхенгладбах), който в неделя гостува на лидера "Байерн".


"Хофенхайм" продължи отлични си старт и след победа с 1:0 срещу "Падербон" излезе втори. Отборът на Маркус Гиздол, който няма загуба от началото на сезона, събра 17 точки и се доближи на три от шампионите. 


"Шалке" остава във втората половина на таблицата - на 12-о място с 11 точки.


Още по-тежко е положението при вицешампиона "Борусия" (Дормунд), който противоположно на силното си представяне в Шампионската лига продължава да играе кошмарно в Бундеслигата. Отборът на Юрген Клоп загуби с 0:1 при домакинството на "Хановер".


Това беше шесто поражение в девет мача за тима, който има само две победи и със скромния актив от седем точки заема 15-ата позиция - само на една от зоната на изпадащите, в която са "Хамбургер", "Фрайбург" и "Вердер" съответно с шест, пет и четири точки. 


В най-атрактивния и резултатен мач от началото на сезона "Щутгарт" победи като гост "Айнтрахт" с 5:4. Двубоят предложи невероятни емоции и четири обрата в резултата. 


Домакините откриха чрез Александър Мадлунг в 21-ата минута. Гостите обаче обърнаха резултата само за три минути между 34-ата и 37-ата с попадения на Мартин Харник. Кристиан Гентнер увеличи аванса им шест минути след почивката. 


Шоуто тепърва предстоеше. "Айнтрахт" обърна до 4:3 само в рамките на десет минути чрез Александър Майер в 57-ата, Щефан Айгнер в 61-ата и Мадлунг в 66-ата. Домакините обаче не успяха да стигнат дори до равенство, след като Тимо Венер изравни в 82-ата минута, а две по-късно Гентнер донесе трите точки на "Щутгарт". 


С този успех "Щутгарт" събра девет точки и се изкачи на 14-а позиция. "Айнтрахт" е единадесети с 12 точки, колкото имат намиращите се по-напред заради головата си разлика "Кьолн", "Аугсбург" и "Падерборн".