В нощта срещу неделя връщаме часовника с час назад

В 4 часа пак минаваме към астрономическото време
Обновена: 25 окт 2014 21:37 | 25 окт 2014 21:23,
15
В нощта срещу неделя връщаме часовника с час назад
Снимка: архив Reuters

Тази нощ България ще се върне към астрономическото часово време. Това ще стане точно в 4 часа. Тогава часовниците трябва да бъдат върнати с един час назад.

България въвежда лятното часово време през 1979 г. То продължава до 4 часа в последната неделя на месец октомври. Тогава часовникът трябва да се премести с един час назад или обратно в 3 часа.

Мотивите да преминава от лятно към зимно часово време е свързана с пестено на енергия и преместване на трудовия процес в по-светлата част на деня. Много лекари смятат, че смяната на времето влияе негативно върху здравето на хората. Това е свързано с изостряне на хронични заболявания и поява на депресия.

Други специалисти смятат, че това е самовнушение и преминаването към зимно време не оказва съществено влияние на здравето на хората, пише „Дарик”. Учените обаче признават, че връщането на стрелките може да развали настроението.

119 държави местят стрелката на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят - Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз нещо не разбрах, нощта срещу неделя не мина ли вече? Или тази вечер срещу понеделник. Я дайте разяснение коя нощ, че се обърках
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Та да преговориме - качвате се на самолета от София за Лондон. Два часа разлика. Полет - 3 часа. Кацате на Хийтроу и какво - адски сте депресирани, с обострени хронични заболявания?И какво правите - прибирате се в хотелската си стая и потъвате в депресията си ли?Друг път - след час търчите като изоглавени по магазините на Оксфорд Стрийт...Айде у лево...
9
0
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Ми смениха го щото григорианският е по-точен. Юлиянският избързва с един ден на 128 години. И няма да го върнат
8
0
 
2
 
! Отговори
бостанджиев преди 9 години
До Анонименевала,мой човек ...тази вечер връткай балдъзата а за утревечер ти пожелавам да врътнеш и тъщата но винаги имай предвид,че може тъста ти да те изненада в гръб...връткай смело;)
7
3
 
3
 
! Отговори
е преди 9 години
Не искам, пък трябва се има. Защото трябва...
6
2
 
5
 
! Отговори
пикалник преди 9 години
Ко връткаш бе ***,освен злобарки друго не можеш.
5
0
 
12
 
! Отговори
Пъзел преди 9 години
Сега е добре на си на кръчма...тъкмо стане 4 и да те гонят и... :) аре още час :)Ама ако си нощна смяна си прееб*ан от всякъде!
4
2
 
14
 
! Отговори
бай ганю преди 9 години
До Анонименти ако на пълен търбух клатиш абсолютно е сигурно че никаква работа няма да свършиш с балдъзата ти!!!!!!
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе те промениха календара и смениха юлиянският с григориянския. И още не са го върнали.
2
3
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Ние в Кривунделово сме си 25 години...назад.От както дойде...демокрацията,сме си останали все...същите.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ае стига тъпотии ве !1 Депресии - дрън-дрън ! Ами като се качиш на самолета от Лондон за Сингапур, летиш 13 часа и преминаваш 7 часови пояса?! Всички от депресия ритуално си режат вените на Чанги веднага при кацането ли?! И кво лошо има в това, че тая вечер ше се спи с час повече?!Аха, не го прави и нито една държава в Африка, BTWАйде стига дивотии....