При по-силна икономика – по-твърд вариант за пенсиониране

Христосков: 2014 г. е загубена заради спряното нарастване на възрастта
Обновена: 25 окт 2014 21:46 | 25 окт 2014 21:44, Екип на Investor.bg
123
При по-силна икономика – по-твърд вариант за пенсиониране
Снимка: архив Булфото

Експертите на социалното министерство са заложили няколко варианта за попълване на бюджета на НОИ. Това обяви в ефира на Bulgaria On Air служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Още по темата
Той беше категоричен, че хората „трябва да знаят какво ги очаква в следващите години. Степента на социална поносимост естествено зависи от икономическата ситуация в страната. При по-добро развитие на икономиката ще има един по-твърд вариант на увеличение на възрастта, при който по-бавното нарастване на пенсиите би било по-поносимо, защото семействата ще имат доходи. Ако обаче сме в една по-тежка ситуация, тогава ще се предприемат социално по-поносими варианти", коментира Христосков.

По думите на служебния министър пенсионната реформа е един от петте приоритета, с които трябва да се заеме следващото правителство, тъй като дефицитът на общественото доверие нараства с всяка следваща година.

"На практика 2014 г. е загубена, защото беше спряно нарастването на възрастта", отбеляза Христосков.
Според него не само увеличението на възрастта обаче е реформа. "Разчетите показват, че дефицитът в осигуряването като процент от брутния вътрешен продукт през 2015 г. ще бъде 2,6%, през 2016 г. – 2,7%, което почти е равно на онези 3% допустим дефицит въобще в консолидирания бюджет по критериите на Маастрихт. Тоест дългово финансиране може да се използва само за попълване на дупки в осигурителната система", коментира той.

"Държавата винаги ще се намесва, защото имаме обективни демографски процеси на застаряване на населението. В България имаме и още един проблем – емиграцията, поради която се влошава баланса между работещи и пенсионери", изтъкна министърът.

Според него причината за нарастването на дефицита в осигурителната система са грешните политически решения в последните години. „Те се изразяваха в намаляване на осигурителните вноски, в по-облекчен режим по отношение на плащанията на вноските и в удължаване на преходните периоди за ранно пенсиониране и разширяване на броя на хората, които имат право на ранно пенсиониране”, каза още Христосков.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
po povod komentara na ismail-ne e viarno,che do 1989g sme imali silna ikonomika,zashtoto turcite sa rabotili.togava vsichki rabotehme,imashe zavodi i fabriki,niamashe emigraciia.Vsichko se provali zaradi amerikancite i plana-ran-ut,celta beshe da se srine ikonomikata i da obedneem.Poznavam mnogo turci,koito gi marzi da rabotiat-niamat i edin den tr. staj.taka che ne se hvali,i vie ste kato nas
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе как си представяте хора на 64 години да работят тежък физически труд и на смени
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тази зима нещо ми стана студено! Ще взема да си драсна клечката!
74
0
 
15
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Както сте я подкарали ще стигнете и до тази идея: Звание "пенсионер" да се дава посмъртно!!!
73
0
 
12
 
! Отговори
Zaho преди 9 години
До аСЗащо няма " Пари " за пенсии- Намалете субсидиите на партиите/ В България - 11 BGN;в Германия - 0.70EUR/.- Депутатите на работа с градския транспорт и велосипеди/Стига милиони за луксозни автомобили/.- Реформи в НАП, митници и в администрацията .Борба с корупцията по всички етажи на властта.- Реформи в съдебната система,образованието и здравеопазването.- Ревизиране я и корекция на монополните договори с чуждестранните и българските "инвеститори" и т.н.
72
1
 
14
 
! Отговори
пред п преди 9 години
Референдум!Не може такива "експерти"да ми решават бъдещето!Синдикатите-къде сте мафиози?
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...източване кръвта на икономиката - финасирането; чрез банки - пирамиди"
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой по долу беше написал, че няма пари за пенсии, но имаме много милионери.Поправям го - имаме много МИЛИАРДЕРИ!!! При непрекъснато ограбване на остатъците от държавата и източване кръвта на икономиката - финасирането чрез банки - пирамиди, тук вече говорим за територия с обезличена и лишена от идентичност маса, дори не е народ. Което е и крайната цел на упражнението "нов ред".
69
1
 
12
 
! Отговори
Възмутена преди 9 години
Христосков и всички крадливи политици в мините с 300-400 лева заплати! Да работят до 70 години.Всички секретарки на политици в парламента - бабички на 65 години! Тогава ще првите пенсионна реформа!
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е нашият Виктор Орбан?
67
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро няма да има пари за пенсии. Нито един политик не работи за силна икономика, а от нея зависи всичко. Крайно време е да разберем, че пенсионният фонд е финансова не бюджетна система, тя функционира, благодарение на нашия труд и вноски. Тези пари трябва да са само за работещите, не за *** и за други източвания.
66
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето начин да се намали безработицатаБроя на безработните е равен на броя непенсионирани но навършили 55 години за жените и 60 за мъжете. Ако се върне старата система за пенсиониране <преди 2000г> безработицата ще изчезне. За пенсии средства също ще има, само с леко увеличение на осигуровките.
65
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
98Защото имаше работеща икономика, работни места, може заплатите да не бяха високи, но имаше 70% заместване.Вдига се възрастта, защото Христосков ще трябва да си иде пръв. Четох преди години, когато той отнова се из..а, негова статия, в която цинично беше планирал колко трябва да живеят мъжете и жените след пенсиониране.Адресът на проблема не е в резултата, а в причината-некадърно управление и окраждане на страната и в резултат-липса на икономика и работни места.Парите идват на куп, удобно.
64
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато ги търпим тези *** които съсипаха икономиката ни,ще продължават да ни изтискват.СИГА ТОЛКОВА! Хора ,реагирвайте на всичките им опитида ни закрепостяват още по-вече.Да не им позволяваме на такива като Нейков да плещи глупости и да се реализират същите!Каква продуктивност на труд ще има от 65годишните хора,а същевременно говорят за младежка безработица.Що за цинизъм е това? Политиците създадоха модела-по-малко пенсионери,по-вече пари за нас,пък младите да бягат на вън за прехрана.
63
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Христосков и други като него са някъде общи работници и за да вземат 300-500 лева за месец през ръцете им преминават 20 тона материали на смяна друго ще говорят. Но за съжаление работниците, които изработват материалното вземат трохите сравнено с тези, които измислят законите. Справедливо ли е това и бихте ли позволили децата ви да останат без пенсия.
62
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
повтарям един пример.При таван на пенсия 700 лева и 35 години стаж, излиза, че съм внасял в НОИ 20 лева на година, или 1,67 на месец!!!Осигуровките ми са многократно по-високи, а не си и получавам цялата пенсия.Не бих се пенсионирал по-рано, но нямам къде да работя.Държавата има нужда от сервитьори и ***, от безмозъчна ***.Да потърсят и парите от здравната каса.Не искам едни и същи муцуни , докарали ни до тук, да бродят из министерствата.Остатъците от СДС са озверели от глад!
61
0
 
26
 
! Отговори
Лъчо преди 9 години
***! В първата част - бла-бла-бла. Втората част некоректна интерпретация. Вярно е,че нима дефицит в НОИ, но той до голяма степен е функция на неработещата икономика, ниска производителност и ниски доходи. Ако имаше работни места възрастните нямаше да се пенсионират. Нямаше и да ги уволняват първи при съкращенията. Интересна би била и статистиката, колко хора умират без да доживеят до пенсия. Вдигнете възрастта до 100 години ни НОИ няма да има никакви проблеми.
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще искат сега 40 години стаж за мъже и 37 за жени. Пенсиониране на 65, интересно ми е, тъй като се увеличава възрастта за пенсиониране, кога и как биха си намерили работа младите и биха ли събрали нужният стаж. Някой сигурен ли е, че средната продължителност на живота ще се увеличи и биха ли взели сега 20-годишните някога пенсия. Защо Христосков и други като него лишават по младите от правото някога да вземат пенсия. Към всички родители- БИХТЕ ЛИ ПОЗВОЛИЛИ ДЕЦАТА ВИ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ПЕНСИЯ
59
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Причината за нарастването на дефицита в системата не е възрастта за пенсионирването,а мафиотското и крадливо управление на политиците. Дори и на 70г. да вдигнат възраста,ако продължават с тази политика само да изцеждат и ограбват труда на хората,пак пари за пенсии няма да има.Защо при Тодор Живков хората се пенсионирваха на 55г. и имаше пари във фонда?Нека демократите да обяснят на хората защо в толкова бедна държава като нашата има толкова много милионери,а няма пари за пенсии!Модела е сбъркан
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Христосков, не всички си топлят задниците в креслата.Знаем за икономисата, но най-малко за нея са виновни пенсионерите!Защо винаги се хващате за пенсиите, а не за това, че най-важните министерства 20 години-енергетика, икономика ,туризъм, са в пенкелер министерство, оглавявано от сополиво министърче тип Дилянчо!Пенсиите ТРЯБВА да имат пряка връзка с вноските и да бъдат отделени от социалните помощи за *** !Държавните служители да си плащат.Да се вдигне максималния осигурителен доход!