Осъдиха Toyota да плати 12.5 млн. долара заради предпазен колан

Обезщетението е за тежко пострадало момиче при катастрофа със стар модел на марката
24 окт 2014 21:53,
6

Съдът в град Монтерей, щата Калифорния осъди след повече от месец изслушвания компанията Toyota да плати обезщетение на 22-годишната Челси Хил, която е останала инвалид след тежка катастрофа. При инцидента предпазният колан на автомобила Toyota 4Runner е увредил непоправимо гръбначния стълб на момичето, съобщава LA Times.

Инцидентът става на 21 февруари 2010 г., когато при скорост от 50 км/ч всъдеходът, произведен през 1996 г., излита от пътя и се удря в дърво. Зад волана е 18-годишен младеж, който на всичко отгоре е пиян. Челси Хил получава тежки травми, тъй като седи на средната седалка отзад – единствената, на която коланът минава само през кръста, а не през гърдите на пътника.

По думите не неврохирурга, който е оказал помощ на Челси след катастрофата, предпазният колан „направо я е прерязал на две“ и в резултат на това долната част на тялото и е парализирана. Съдебният състав е изгледал редица видео краш-тестове, при които поставените манекени получават същата травма. Докато тези, чиито колани преминават и през рамото и гърдите, остават в нормална позиция.

След дебат, продължил повече от 4 часа, съдебните заседатели прецениха, че Toyota носи отговорност за травмите на Хил. Те са на мнение, че едва 5% от вината е на момичето – защото се е качило при пиян шофьор, както и че други 5% са на самия водач на автомобила.

Сумата от 12.5 млн. долара ще отиде за покриване на направените до момента разходи по лечението на момичето, както и за бъдещи такива. 4 млн. от сумата е като възмездие за моралните щети на Челси.

Представител на Toyota изрази съпричастност за случилото се, но отказа да признае дефект в конструкцията на автомобила, като отбеляза, че травмите на Хил са получени в резултат от неправилно използване на предпазния колан.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
пуки преди 9 години
До пукиОнделно стои и въпроса, че ако си с колан, не можеш своевременно да скочиш от колата, ако се наложи? Има такива ситуации. Примерно при пресичане на ЖП прелез ако ти закъса колата и виждаш идващ влак трябва да се изнесеш скорострелно!...а колана пречи.... Или при очевидно връхлитащ те автомобил, шанса на единият да оцелее, ако скочи странично от колата може да му спаси живота до 60 км в час. Оттам нагоре е риск... Всичко е конкретно. Но колана не е гаранция, а подсигуряване. Трябва и той!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
използването на предпазен колан трябва да е лично решение.не използването му не застрашава живота и здравето на друг.трябва да заведе дело срещу държавата която е приела закон за задължаващ я да ползва колан.
1
3
 
17
 
! Отговори
Loxy преди 9 години
А така. Компанията е виновна, че русата и глава се е качила при пиян ***, който вчера си е взел книжката и не е само тя а всичките 4, които са се накачили при алкохолизирания. От 5 човека е нямало един свестен да седне зад волана и въпреки това тръгват на някъде си. Колко автомобила през 1996-та са имали стандартен предпазен колан на средната седалка?