"Лудогорец" измъкна паметна победа срещу "Базел" с гол в края и излезе втори

Радостта на Йордан Минев и съотборниците му след гола срещу "Базел"

Футболистите на "Лудогорец" постигнаха първата си победа в Шампионската лига. Те се наложиха трудно с 1:0 срещу "Базел" в третия си мач от груповата фаза в надпреварата.


Ценния гол отбеляза Йордан Минев в добавеното време на срещата, като любопитното е, че това е първото му попадение за състава. "Лудогорец" игра с човек повече от 18-ата минута, когато Серей Дие получи директен червен картон.


С победата си и първите точки, които български отбор печели в Шампионската лига, съставът от Разград излезе втори в група В. Начело е "Реал" (Мадрид), който победи с 3:0 "Ливърпул" като гост.




Белите имат пълен актив от девет точки. Другите три отбора имат по три точки, като "Лудогорец" е с най-добра голова разлика - 3:4.


Българският отбор гостува на "Базел" след две седмици.


Мачът на "Васил Левски" започна равностойно. Най-чистото положение за домакините дойде в 17-ата минута, когато Ешпиньо центрира от фаул, а Марселиньо стреля с глава, но Вацлик изби. Веднага след това дойде червеният картон за Дие за фаул срещу Моци.


В първите минути след като остана с човек по-малко "Базел" се насочи в атака. В 27-ата Дерлис Гонсалес получава от Давиде Кала и стреля, но Владислав Стоянов спаси атрактивно с една ръка.


Воденият от Георги Дерменджиев отбор пое инициативата от около 30-ата минута и до края водеше мача. Българският шампион обаче имаше много големи трудности в завършващата фаза на нападението си.


"Лудогорец" разчиташе на центрирания или на удари извън наказателното поле. Именно с такъв изстрел на Минев дойде и победата. Левият бек стреля от границата на наказателното поле в 91-ата минута и прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Вацлик.


По-рано младежкият отбор на "Лудогорец" загуби тежко с 0:5 от "Базел" в София. Съставът остава последен в група В без спечелени точки и с голова разлика 0:12.


Мачът по минути:


93' Край на мача. "Лудогорец" донася първата победа за български отбор в Шампионската лига.


91' ГОЛ Йордан Минев бележи за "Лудогорец" в добавеното време. Левият бек пое и стреля пред наказателното поле, но този път Вацлик не успя да реагира и топката влезе в долния десен ъгъл на вратата му.


89' След поредното центриране Мисиджан стреля, но много неточно.


86' Няколко човека пропуснаха топката след подаване на Мисиджан по земята от ляво. Тя стигна до Марселиньо, който като че ли не я очакваше и стреля слабо.


84' Центриране от фаул от ляво, топката стига до Хамза, който при задната греда стреля, но вратарят отново спасява.


82' Хамза пропуска най-доброто положение за "Лудогорец" през второто полувреме. Жуниор Кайсара изведе отлично нападателя, който овладя в наказателното поле и стреля, но не улучи вратата.


80' Трета смяна прави Георги Дерменджиев - в игра влиза Вандерсон вместо Михаил Александров.


79' Удар на Марселиньо от двайсетина метра, но Вацлик няма проблем.


77' Дани Абало е сменен от Върджил Мисиджан.


71' Добро извеждащо подаване на Хамза към Абало, но защитник на "Базел" успява да блокира испанеца и вратарят лови.


66' Жълт картон и за Емболо след фаул срещу Минев. Юнес Хамза влиза на мястото на Безяк.


65' "Лудогорец" влезе в цикъл, в който разчита на центрирания или на удари от разстояние, което засега не дава резултат. Защитниците на "Базел" пък се стараят да изритват възможно най-далеч топката.


61' След поредното центриране Безяк връща от аутлинията към Марселиньо. Бразилецът опитва удар, но е извършил нарушение.


58' Вацлик избива силен удар на Ешпиньо от разстояние. В следващата атака положението се повтаря, като този път вратарят лови.


55' Вратарят на "Базел" боксира след центриране от фаул от дясно. Българският шампион отново увеличава натиска пред наказателното поле на швейцарците.


52' Абало влезе отдясно в наказателното поле на гостите и стреля технично, а Вацлик избива в ъглов удар.


50' "Базел" опитва да гледа напред в първите минути на второто полувреме, но не успява да затрудни "Лудогорец".


46' Начало на второто полувреме.


На "Анфийлд" "Реал" води с 3:0 срещу "Ливърпул" с два гола на Карим Бензема и един на Кристиано Роналдо. Белите са на път да постигнат първа победа срещу червените.


Край на първото полувреме.


45+3 След центриране от фаул топката попада в Михаил Александров, който я насочва към вратата, но след серия от рикошети тя излиза в ъглов удар. Отбраната на "Базел" чисти след изпълнението на корнера.


45+2 Моци спира много опасно нахлуване на футболист на "Базел" в наказателното поле. Следва атака за "Лудогорец", при която Гонсалес фаулира Абло и получава жълт картон.


45' Две минути добавено време.


43' Две поредни нарушения на "Базел" - срещу Марселиньо и след това срещу Даниел Абало. Съдията вдига жълт картон за Таулант Джака.


42' Българският отбор продължава без успех да търси път към вратата на съперника си. Гостите, от своя страна, се отбраняват добре.


35' Постепенно "Лудогорец" се опитва да засили натиска срещу "Базел". Засега българският отбор успява да стига до полето на швейцарците, но не създава чисти положения.


33' Марселиньо предизвика недоволството на част от съотборниците си, след като игра сам в наказателното поле на съперника.


27' Добра атака на "Базел". Дерлис Гонсалес получава от Кала и стреля, но Владислав Стоянов избива атрактивно с една ръка.


25' Гостите получават право да изпълнят фаул след нарушение на Йордан Минев срещу Бреел Емболо диагонално на границата на наказателното поле. Заради постъпката си Минев получи жълт картон и ще бъде наказан за следващия мач в Швейцария. Давиде Кала стреля много неточно.


22' Далечен, но не достатъчно силен удар на Марселиньо.


Моментът с червения картон на Серей Дие

© Reuters

Моментът с червения картон на Серей Дие


18' Директен червен картон за Серей Дие, който влезе по-остро срещу Козмин Моци и германският съдия Дениз Айтекин го отстранява от игра. Решението на рефера може да се приеме и като пресилено, тъй като националът на Кот д'Ивоар нямаше жълт картон преди това.


17' Пропуск на Марселиньо. Ешпиньо центрира от фаул и бразилецът стреля с глава, но Вацлик избива.


13' Фабиан Фрай спира с нарушение Безяк в средата на терена и предотвратява възможност за добра българска атака.


9' Удар на Марселиньо от разстояние. След рикошет в крака на защитник на съперника обаче топката е уловена с лекота от Томаш Вацлик.


5' Натиск от страна на "Базел" и швейцарците стигат до ъглов удар. След изпълнението му топката е изчистена, но Серей Дие стреля - топката минава над вратата.


2' "Лудогорец" атакува постепенно. Стига се до удар и топката попада в Марселиньо, който е в засада.


Начало на мача.


За разлика от срещата с "Реал" стадион "Васил Левски" не е пълен до краен предел.