Болните от ебола са близо 10 хиляди (допълнена)

Болните от ебола са близо 10 хиляди (допълнена)

© Stringer, Reuters

Броят на хората, заразени с вируса ебола, е достигнал 9936, а 4877 са починали. Тези данни бяха разпространени днес от Световната здравна организация /СЗО/, предадоха световните агенции.


Повечето заразени са от трите западноафрикански страни - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. Носителите на вируса в този регион са 9911 човека, а4868 са починалите.


Най-тежко е положението в Либерия, където има 2700 умрели, а заразените са 4600.




Междувременно американските здравни служби разшириха значително степента на бдителност за ебола, заявявайки, че всички пътници, пристигнали в САЩ от засегнати от ебола западноафрикански страни, ще бъдат наблюдавани за симптоми в продължение на 21 дни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.


Директорът на американския Център за контрол и превенция на болестите Том Фрийдън заяви, че програмата ще стартира в понеделник. Под обхвата й ще попаднат както посетителите, така и хуманитарните работници, журналисти и други американски граждани, връщащи се от Либерия, Сиера Леоне или Гвинея. Програмата ще стартира в щатите Ню Йорк, Пенсилвания, Мериленд, Вирджиния, Ню Джърси и Джорджия.


Щатските и местни здравни служби ще проверяват всеки ден завърналите се за треска или други симптоми на ебола. Пътниците ще получават и здравни комплекти, които да им помагат да следят състоянието си. Те ще трябва да информират всеки ден здравните служби за своя статус.