От Вилворде до Сирия: как млади белгийци стават джихадисти

Решаваща роля играе ислямистката пропаганда
22 окт 2014 20:43, Елка Василева
52
От Вилворде до Сирия: как млади белгийци стават джихадисти
Снимка: архив, Reuters

Имамът на джамията Ан Наср - Мимун Акишух, лично е познавал младежи, напуснали през последните години белгийското градче Вилворде край Брюксел, за да се влеят в редиците на джихадистите в Сирия.

Те посещавали неговата джамия в една от тихите улички на бившия промишлен квартал, запазил все още спомена как преди 17 години брутално бе затворен местният завод на "Рено". Според Акишух тези момчета са търсели начин да се реализират и място в обществото, пише Локлан Кармайкъл от Франс прес.

Съдбата им напомня тази на 325-те млади мюсюлмани от Белгия и на трите хиляди европейци, записали се в радикалните ислямистки милиции в Сирия и в Ирак.

"Познавам някои лично - идваха често в джамията, точно преди да заминат", обяснява за АФП Мимун Акишух в канцеларията на храма - сграда, скрита зад строените в редица работнически жилища.

Наред с Антверпен, разположен на север, Вилворде - фламандска община с 40-хилядно население, подслонила част от работниците имигранти, днес е сред основните центрове за вербуване на джихадисти в Белгия.

Седмина от 46-те обвиняеми, свързани със салафистката групичка "Шариа 4 Белгия" и съдени в Антверпен за "участие в терористична групировка", са родом от този град. На процеса присъстват само двама от тях - другите все още се бият в Сирия, а може да са загинали там.

За Ирак и Сирия са отпътували общо 27 жители на Вилворде, включително две млади момичета, посочва бургомистърът (кметът) Ханс Бонте. Според имама на джамията за там са заминали 20 души от близо петте хиляди мюсюлмански семейства в общината. "Става дума за младежи без образование и без работа, които имаха проблеми с правосъдието, с обществото или семействата си, бяха се занимавали с кражби или наркотици", твърди той.

"Свършен човек"

Мимун Акишух си спомня например за наркозависим младеж, на когото било трудно да се изживява като мюсюлманин във фламандското градче, макар и с мнозина мароканци сред населението.

"Ту се обличаше като западняците, ту с дълга национална носия. Искаше да се откаже от дрогата, но не знаеше как. Беше свършен човек", въздиша духовникът. Момчето водеше "джихад ал нафс" - лична битка срещу "лошите си навици", и бе открило надежда в религията, добавя настоятелят на мюсюлманския храм.

Според Акишух решаваща роля е изиграла ислямистката пропаганда. Той разказва за безбройните видеозаписи, разпространявани от подобни групи, които показват как джихадисти се разхождат с джипове и важничат, размахвайки оръжия.

Тази пропаганда разпространява схващането за "несправедливо отношение към мюсюлманите по света", така че някои "си представят нещата като на кино", обяснява той. Обаче "пропагандата не споменава за бомбите, за танковете, за мръсната война, в която убиват и тежко раняват хора".

Кметът Бонте също познава такива джихадисти. Според него някои младежи - или девойки, се превръщат в радикали за броени месеци. Необходими са "бързи действия" срещу вербовчиците, които гледат да изолират най-податливите, добавя той.

В началото някои родители се радват може би, че децата им не пият вече алкохол и започват да ходят в джамията, да учат арабски, да носят традиционни дрехи. Но това може да сочи, че се привързват към радикалния ислям, предупреждава Бонте.

Социалните работници, учителите, спортните треньори, приятелите на тези момчета и момичета не бива да остават безучастни, смята градоначалникът социалист. През май например полицията и социалните служби успяха да попречат на две тийнейджърки (14 и 15 г.) да хванат самолета за Сирия с прекачване в Турция.

Майката на местен младеж, приел исляма и вероятно заминал също за Сирия, не крие колко е отчаяна: "Усещах понякога, че е потиснат . . . Искаше му се да живее на ислямска земя. Децата ни са жертви, не са терористи. Терористи са водачите им".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: джихадбелгияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ставай те ***.САЩ ще ви унощи и така напред.
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е забавно когато в българските медии се появи препис (превод) на западна статия за исляма... Сякаш не сме им сърбали попарата 5 века. На пропагандата "ислямът е мирна религия" е достатъчно да се отговори със записките на Макгахан - западен журналист, озовал се на място където правоверните мюсюлмани са показвали колко са "миролюбиви" към християните.
39
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Тия *** холандциот какав зор са си гидокарали тия мюслмани в държавата си! Тоя противен *** съюз и сирщинао пумияри, неспособни да защитават интересите на родинта си! И същите тези ЕвроГейци не ни пускат в Шенген, не пука българи да рабтят времено там, но дижадсти и чернокожи в Холандия, Вбр и Франция колкото щеш! И какви ги плещят - били жертва! Кой г викал в Европа тези *** -джихадисти? Цяла Европа се самоубива от тъпоия! И що не я затворят тази джмия не било "демкратично"! ***
38
1
 
23
 
! Отговори
phbs преди 9 години
" Тази пропаганда разпространява схващането за "несправедливо отношение към мюсюлманите по света" "И какво излиза сега, че реално ислямистите са жертвите в този конфликт и отново получават несправедливо отношение от света. Това са чисти и неопорочени европейски ценности - те ни режат главите, а ние ги оправдаваме, защото това е резултат от "несправедливо отношение" към тях. Нямам думи.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че това даже си е добра новина. Мюслитата почнаха да се прибират по родните си места. Жалко, че са толкова малко, ама дано и другите ги последват. Пък в Сирия, Ирак, Пакистан и т.н. да правят каквото си искат! Все ми е тая, стига да не се връщат никога!
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, Белгия е пълна с всякакви, сега просто част от тях са решили да се прибират по родните си места. Вие сериозно ли мислите, че бели християни ще тръгнат да стават джихадисти? Е, може да има и такива, ама масово са си просто *** живеещи в Белгия.
35
0
 
15
 
! Отговори
двойнственост преди 9 години
Наистина няма какво да се лъжем, както има неприспособени европейци, така ще има и неприспособени мюсюлмани в Европа. За вторите обаче е много по-трудно, защото те не могат да открият кои са - нито рак, нито риба. Да са мислели родителите им когато са емигрирали. Иска им се да получават помощи, да им е добре, но не са готови да се откажат от традиционните си разбирания - така объркват децата си, които не могат да се адаптират впоследствие.
34
3
 
32
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
Много ми е интересно ако на някой който пише тези помий колко са изстрадали мюсюлманите в европа му взривят семейството някои откачени чалмари дали ще продължава да е толкова толерантен към тях.Никога не забравяйте че не всеки мюсюлманин е терорист но всеки терорист е мюсюлманин.Ако не се вземат крути мерки срещу разпространението на тази чума скоро ще изчезнем като човеци защото тази религия не проповядва нищо човешко.
33
3
 
31
 
! Отговори
Ееее ми! преди 9 години
Ами това е господа европейци! На ви сега демокрация, на ви толерантност! Едно време беше лесно. Видиш ли някой с брада или с арабски черти направо го прибираш за проверка. Сега да ви видя как ще ги отсявате, като толкова се грижите за човешките права! Те световните войни така стават, след периоди на голяма толерантност!
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Относно всички тези булшити, копи пейст и прочие, търсете в "Скритата истина" много готин канал в ютуб! Щом плебса кълве още на тия медийни щуротии, нормално е да му се подхвърлят още и още...
31
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Белгия искат арабския да стане 3-ти официален и да се премахне немския! Мюслитата са толкова много и с такова самочувствие, че хич не си поплюват. Немскоговорящите и без това са малко, а сега екстремистите искат да го изместят. Населението е към 20% мюсулмани ако има преброяване към днешния ден! Бедна ви е фантазията , колко *** са се репликирали за теи години, нашите не могат да ги стигнат, понеже все някое ще се гътне, а там си имат помощи и обслужване. Хвала на РАН-ът, успяха
30
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пуснаха ги из Европа, сега кво праим. ами както казва чичовото - духаме супата.
29
1
 
25
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
Това на снимката призраци ли са?
28
1
 
15
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
Прав им път на всички! Дайте им по една китка босилек на изпроводяк. Ще ги заровят с нея. :))
27
3
 
40
 
! Отговори
иван преди 9 години
Честно казано ми писна от такива статии...*** помаци и ненормални ***...западно европейска помия и т.н. даже не си заслужава сериозен коментар.Тези никога няма да се "интегрират" в каквото и да е, и което и да е общество, понеже са ненормални!
26
6
 
12
 
! Отговори
младен преди 9 години
Те на ви са евроинтеграция. ***, ша си го отнесете за толерантноста и евро-гейските ценности дето имахте години наред. Лошото е че и ние, дето знаеме много добре израза "всяка жаба да си знае гьола", ще го отнесеме с вас. Ако стане война и се наложи да се бия, първо от евро-гейовете ще почна - т.е. де що видя европеец
25
11
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Скам да играя ДжихаткючекАз съм Асан Ал Факулти
24
5
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Сам ща си дрязвам главата за сиир на амрикансите Скам да ми гледат по тливизруте
23
1
 
27
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Защо изобщо отиват в Белгия или другаде, щом искат да се изживяват като мюсюлмани и щом за тях ислямът е голямата истина? Да си стоят там, където е родината на майките и бащите им. Как е възможно да 21 век убийството на другомислещите да е път за себеутвърждаване? Радикалният ислям превръща младите хора в клиничен случай.
22
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи тези млади "белгийци" са белгийци само защото майките им с бурките, пристигайки от някъде си, са ги родили в Белгия.А имамът защо все още го търпят в Белгия? Да си върви на Арабския полуостров или в Пакистан.