Говедовъдството в ЕС губи 50 млн. евро от руското ембарго

Ирландия е най-застрашена от мерките
Обновена: 22 окт 2014 19:30 | 22 окт 2014 19:24, Анисия Иванова
56
Говедовъдството в ЕС губи 50 млн. евро от руското ембарго
Снимка: Reuters, архив

Европейският говедовъден сектор е застрашен да понесе загуби от над 50 милиона евро годишно след решението на Русия да затвори пазара си за животински дреболии и брашна от ЕС, по данни на Европейската комисия, цитирани от Франс прес.

Ирландия, която осигурява 18 процента от европейския износ на такива продукти, е най-застрашена от това разширяване на руските ограничения за внос на европейски селскостопански хранителни стоки. Следват Австрия, Литва, Германия и Франция, с дялове по над 10 процента.

Общо говеждите продукти, обхванати от новата мярка, обявена в понеделник от Русия и аргументирана с нарушения на санитарните норми, представляват над половината от износа на говедовъдния сектор на ЕС за Русия.

По последни данни за периода януари-август 2014 година, продажбата на говежди дреболии и сланина на Русия е донесла 57 милиона евро на европейските производители.

Досега говедовъдният сектор беше твърде малко засегнат от въведеното през август руско ембарго над европейски хранителни продукти в отговор на икономическите санкции на ЕС срещу Москва заради действията й в Украйна.

Службите на комисията проверяват какви са "проблемите", за които споменава Русия, уточни говорителят Фредерик Венсан. Руската санитарна служба Росселхознадзор твърди, че през последните месеци са открити 17 нарушения на санитарните норми и са открити следи от антибиотици в продукти от Германия, Италия и Полша.

Говорителят увери, че "фитосанитарните условия в ЕС са най-добрите в света и затова това ембарго е леко учудващо". С обтягането на отношенията с ЕС, Русия наложи още през януари ембарго за продуктите от свинско месо от ЕС, като официално се мотивира с откритите няколко случая на африканска чума по свинете (АЧС) при мъртви глигани в Литва и Полша. Оспорвайки този аргумент, ЕС отнесе спора до Световната
търговска организация (СТО).

От август ЕС е отпуснала 344 милиона евро в помощ на европейските зеленчукопроизводители и млекопроизводители - най-засегнатите до този момент от руските санкции. Европейската комисия е получила от руските власти кратък списък с новите селскостопански продукти, попадащи под ембаргото на Москва, съобщи преди това Фредерик Венсан, цитиран от ТАСС.

Списъкът е получен миналата седмица в Брюксел и момента се проучва, за да се определи какви щети ще бъдат нанесени и на кои страни" допълни говорителят. Според документ, разпространен днес в Брюксел и цитиран от
ТАСС, ЕК е внесла промени в проектобюджета за 2015 година заради руското хранително ембарго. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
И аз съм да продължи повече от 10 години ембаргото, та и ние в България,след след като демократите седесари,а сега нарекли се РЕФОРМАТОРИ, изклаха добитъка( не като тях,а червените крави) 30 години не бехме хапнали хубаво сиренце, ама сега при руското ембарго се появи колкото искаш и хапваме на корем,че и по евтино ще стане.Така да върви...добре е. Браво братушки,така се бият магаретата на чужди кладни( снопи)
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бях в командировка в РФ и на 11 октомври се прибрах.Това , че руснаците са гладни може да го каже само някой откровен ***, който не пътува.Всичко си имат хората и не им пука.
39
0
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
Поговорката в случая е "Каквото САЩ ти направи, целия ЕС не може да ти го направи".
38
6
 
2
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
"Говедовъдството в ЕС губи 50 млн. евро"-да ама сибирските *** губят 10 пъти повече.Нека да седят малко тия азиатски варвари без фураж.
37
0
 
6
 
! Отговори
аи преди 9 години
я кажете ,защо стоките не поевтиняват!? дано ембаргото е за 10 г. ,че да хапна ирландски агънца за велик ден по 1.2 лева килцето.Да колят и хвърлят у нас
36
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
а бе гладни били, има 50 държави с които да търгуват и бъди сигурен ,че палят свещи в църквата за това ,че ЕУ сам се отказа от този пазар - какво каза китайския играч - благодаря за откритата възможност
35
9
 
3
 
! Отговори
без комуняги преди 9 години
Каква дива радост струи тук от комунистическата пропаганда.Истината е,че руснаците са гладни,но не искат да го признаят официално и затова използват българските си *** за да прокарват техните идейки.Жалки предатели,отивайте при вашия идол Путин и му ближете задничето.Ние истинските българи искаме българска България,а не задунайска губерния.Искаме да бъдем хора,а не крепостни мужици.Марш от нашата България.
34
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 9 години
Който сее вятър, жъне бури !
33
1
 
11
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
"...това ембарго е леко учудващо" - Ха! Жабарчето се чуди??? Вентилирай, бе мухъл!
32
18
 
3
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Чета и си мисля: Влажна Русофилистия из сайта. Путин скоро ще си вземе торбичката и ще избяга в Северна Кореея. И ми стана жал за хонорованите блогъри. Те може би и сега работят на версия. Като знам какви са Руснаците. Те на обещания са големи, ама като дойде време да се разплащат . . . Е тогава започват едни претенциии . . .
31
3
 
8
 
! Отговори
Граовец преди 9 години
Като си спомня 1973 ембаргото на ОПЕК за запада и после какъв го ядоха арабите. Нефта после 20 години беше по-евтин от водата. *** си *** пътеките. Но София не вярва на сълзи.
30
1
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Smqh. Sus sankciite si EU blokira dalaveri na oligarhiqta za nad 2 miliarda. S dve dumi... boli gi... ;) Nazdarovieeee !
29
18
 
5
 
! Отговори
Смях преди 9 години
Газ и нефт не се ядат. Тоя *** направо сгромоляса руската икономика. Няма селскостопанска продукция - няма търсене на дизел за машините. Няма търсене на нефтопродукти, няма валута за Путлеристите. Те от БРИКС всички са в рецесия. Кой е ненормален да търгува срещу рубли. Новото правителство да спре газта от русия и ще ги пратим в 1920 те. После ще я вземаме на половинн че и по-ниска цена. Трябва да се действа по-твърдо с русия защото иначе надигат глава . . .
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дреме им на *** и сталинка за какното и да било...Ирландия-кучета ги яли, много си виреха носаГърция-кучета ги яли, сваля им се категорията и толковаПротугалия кучета ги яли, на кого му дремеа ние в съюз със германците ще нападаме Русия
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, че то не са само 50 милиона ,то е от ясно преясно.Срам ги е да кажат истинската цифра или на нашите цензури,сърцето ще ги заболи да кажат истината.
26
10
 
5
 
! Отговори
пънчо преди 9 години
икономическо пространство, което се измерва в трилиони може да се справи със загуба от 50 млн. стига ревали. брюксел, направете нещо централна и източна европа да тръгнат нагоре, руснаците да правят каквото искат.
25
11
 
4
 
! Отговори
Киро търговеца преди 9 години
Загуба на клиент не е загуба на себестойност. Ако си продал месото и не ти платят тогава е загуба на себестойност. Ако загубиш клиент сваляш леко цената и търсиш друг. Аман от самозвани финансисти.
24
11
 
5
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
За незнаещия читател сумата 50 000 000 евро изглежда мноооооооооооооого голяма. На практика е една прашинка в сравнение с БТВ на ЕС. Уважаемия сайт е пропуснал "случайно" да отбележи това...
23
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС , ако продължава по свирката на САЩ може и да си види края скоро. Само луд може да предприема някакви мерки срещу Русия за да я плаши. Болни мозъци.
22
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На еврогеьовете ще им дойде акъла. Путин още малко като притегне кранчето и ще се озъбят. Смешници жалки.