Европейски шампиони и олимпийски вицешампион ще боксират в София

Красимир Инински е доволен, че София ще е сред домакините на четири галавечери

© LAP.bg

Красимир Инински е доволен, че София ще е сред домакините на четири галавечери

Европейски шампиони и олимпийски вицешампион ще излязат на ринга в зала "Универсиада" в галавечерта "Нощ на професионалния бокс" на 24 октомври от 19 часа. 

"Дългоочакваният момент и проект "АИБА про боксинг" е факт. България ще бъде домакин на четири галавечери на професионалния бокс. Една мечта се сбъдна", каза президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

Първият по рода си професионален боксов сезон на международната федерация дава шанс на победителя в категория до 81 килограма на четирите галавечери в София да вземе квота за летните олимпийски игри в Рио де Жанейро. Във всяка категория се състезават по осем елитни боксьори, а галавечерите ще се проведат в осем различни страни, сред които е България.

Спас Генов, който беше включен сред осемте боксьори в категория до 81 килограма, ще пропусне първото събитие.

"Генов получи лека контузия в тренировките с Кубрат Пулев - прищипа нерв в горната част на гръбнака. Не може да се правят експерименти със здравето на боксьорите. Генов ще участва в следващите галавечери, ако всичко е наред със здравето му", каза Инински.

Вместо българина на ринга ще се качи германецът Серж Мишел, който ще кръстоса ръкавици с Джоспех Кенеди Сейнк Пиер от Мавриций.


Като най-интересен се очертава мачът между европейския шампион Никита Иванов срещу ирландеца Джоузеф Лорд, който е европейски шампион от Анкара 2011.

Зрителите в "Универсиада" ще имат удоволствието да гледат и олимпийския вицешампион от Лондон 2012 Адилбек Ниазимбетов (Казахстан), който ще се боксира с френския шампион Матийо Бодерлик.

Билетите ще струват 10 лева, а мачовете в шест рунда по три минути ще бъдат предавани пряко от БНТ и по БНТ HD. 


Иначе европейският шампион за аматьори от Пловдив 2006 и бронзов олимпийски медалист от Атина 2004 в категория лека-полусредна Борис Георгиев ще се боксира в Новосибирск в категория до 64 килограма с Артем Аратурян (Германия).

"Чувствам се много добре. Много добре познавам противниците си и мисля да ги победя всичките", каза Георгиев. В неговия ъгъл ще бъдат двама известни български треньори - Михаил Таков и Борислав Бояджиев. 

Още един български боксьор трябваше да вземе участие в "АИБА про боксинг" - Тервел Пулев, който обаче неотдавна претърпя операция по спешност от апандисит. 

Ключови думи към статията: