Проучване: Борисов е все така най-споменаван в медиите, Бареков вече не е харесван

Николай Бареков

© Надежда Чипева, Капитал

Николай Бареков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е все така най-отразяваният от медиите политик, отношението към председателя на "България без цензура" Николай Бареков рязко е преминало от положително към силно критично. Президентът Росен Плевнелиев и лидерът на ДПС Лютви Местан бележат ръст на позитивното отношение към себе си в медиите.


Това показват данните от проучването на фондация "Медийна демокрация", проведено от 24 май до 3 октомври 2014. То включва анализ на 8199 публикации и репортажи на четири телевизии - Българската национална телевизия (БНТ), Би Ти Ви, "Нова телевизия" и ТВ7, както и на печатните издания "Сега", "Труд", "Преса" и "Телеграф". Данните са сравнени с резултатите от миналото проучване на фондацията за периода 1 януари - 23 май 2014 г.


Бойко Борисов продължава да бъде най-споменаваният политик в медиите - 1343 пъти, втори е президентът Росен Плевнелиев - 901 пъти, следват бившият премиер Пламен Орешарски - 855, бившият лидер на БСП - 810. Пети е председателят на ДПС Лютви Местан - 561 пъти, после лидерът на "България без цензура" Николай Бареков - 531, служебният премиер Георги Близнашки - 505, председателят на БСП Михаил Миков - 502 пъти. Девети и десети са Делян Пеевски (359) и Цветан Василев (393).




От четирите изследвани телевизии Бойко Борисов е най-споменаван в ТВ7 и в. "Преса". Росен Плевнелиев най-често е бил в новините на БНТ и във вестниците "Труд" и "Телеграф". Пламен Орешарски е най-споменаван в "Нова телевизия" и в. "Сега".


Сред споменатите институции и партии води ГЕРБ - 2290 пъти, БСП - 2204, кабинетът "Орешарски" - 1813, ДПС - 1768, служебен кабинет "Близнашки" - 1024. Най-често ГЕРБ и БСП са споменавани в "Нова телевизия" и в. "Преса", правителството на Орешарски - в БНТ и в. "Сега". ДПС пък е най-често в новините на "Нова телевизия" и в. "Труд", служебният кабинет - в БНТ и в. "Сега".


В проучването прави впечатление резкият обрат на отношението към президента, който вече е положително отразяван от Би Ти Ви, БНТ, "Нова телевизия", ТВ7 и "Телеграф".


В публикациите и репортажите на всички медии, включени в проучването, най-положително е било отношението по темата за актуализацията на бюджета, а най-отрицателно към Реформаторския блок. В новините на БНТ най-положително отразяване също е получила актуализацията на бюджета, но и работата на правителството, но като цяло няма нито една тема, име на политик или партия, споменати в отрицателен контекст. При новините на Би Ти Ви, "Нова телевизия" и ТВ7 картината е подобна.


В дописките на "Труд" няма нито една тема, отразена положително, като повечето публикации гравитират около неутралното мнение. Единствено работата на кабинета "Близнашки" е получило по-скоро негативно отразяване на страниците на изданието.


При "Телеграф" впечатление прави, че редакционната политика на изданието рязко се е променила спрямо предходното проучване на Фондация "Медийна демокрация" и там всички политически теми вече се отразяват критично, включително и работата на ДПС.


В публикациите на в. "Сега" се забелязва балансирано отразяване, като най-положително е отношението на журналистите към актуализацията на бюджета, а най-критично към Реформаторския блок, кабинета "Близнашки" и Росен Плевнелиев.


На страниците на в. "Преса" актуализацията бюджета е посрещнала критики, а най-положително е отношението към Сергей Станишев и БСП. Останалите партии и основни теми са балансирано отразявани.


При отразяването на работата на президента се наблюдава рязък обрат при много от медиите - Би Ти Ви, БНТ, "Нова телевизия", ТВ7 и "Телеграф" вече го отразяват положително, за разлика от миналата година. Единствено "Труд" и "Сега" запазват по-скоро критично отношение към Плевнелиев.


Бойко Борисов вече е харесван от "Телеграф", останалите наблюдавани медии запазват критичното си отношение към лидера на ГЕРБ, но при БНТ тонът е смекчен. Всички медии в изследването рязко са отразявали по-положително новия председател на социалистическата партия Михаил Миков. Предишният лидер на БСП Сергей Станишев е все така отразяван критично, но при доста от медиите се наблюдава спад на критиките.


Отношението към председателя на ДПС също бележи промяна. Той е още по-положително отразяван от "Телеграф", ТВ7, "Нова телевизия", БНТ, "Преса", като Би Ти Ви и "Сега" от критично отношение вече имат неутрално, а само "Труд" запазва негативно отношение при голям ръст на публикациите си за Лютви Местан.


Всички наблюдавани медии отчитат рязък ръст на критичните дописки и репортажи за Николай Бареков, включително ТВ7. Смекчен е тонът към ГЕРБ, която преди беше доста критикувана от медиите, а сега по-скоро е отразявана балансирано. Към БСП всички медии са станали по-критични, като и към ДПС, но с по-малък темп и партията все още получава положително отразяване от "Телеграф", Би Ти Ви и "Нова телевизия". Впечатление прави, че единствено "Нова телевизия" вече отразява неутрално "Атака".

Ключови думи към статията: