Рос Браун и Доменикали ще разследват катастрофата на Бианки

Рос Браун бе шеф на "Мерцедес" и дългогодишен технически директор на "Ферари"

© Associated Press

Рос Браун бе шеф на "Мерцедес" и дългогодишен технически директор на "Ферари"

Доскорошните ръководители на "Мерцедес" и "Ферари" във Формула 1 Рос Браун и Стефано Доменикали са част от сформираната експертна комисия на ФИА, която ще разследва катастрофата на Жул Бианки в Гран при на Япония.


Пилотът на "Маруся" претърпя жесток удар в задната част на багер, който извеждаше болида на Адриан Сутил. По последна информация французинът остава в критично, но стабилно състояние.


Комисията бе сформирана след получения доклад от състезателния директор на ФИА Чарли Уайтинг и взетите показания от маршалите на пистата. Тя ще бъде оглавена от председателя на ФИА по безопасността Питър Райт, а в състава ѝ влизат още Браун, Доменикали, двукратният световен шампион във Формула 1 Емерсон Фитипалди и президентът на Асоциацията на пилотите Александър Вурц.




В комисията влизат още представителят на главния стюард Герд Енсер, директорът на Световния шампионат за издръжливост (WEC) Едуардо де Фрейтас, президентът на Канадската автомобилна федерация Роджър Пиърт, съдията от Международния апелативен съд на ФИА Антонио Ригоци и Жерар Саян, президент на Медицинската комисия на федерацията.


Експертната група трябва да извърши пълен анализ на инцидента, както и да предложи нови мерки за подобряване на безопасността по пистите. Препоръките ще бъдат представени на президента на ФИА Жан Тод.


"Работата на комисията ще започне през тази седмица. Пълно представяне на нейните заключения ще бъде направено по време на следващата среща на Световния съвет за моторните спортове, който ще се проведе на 3 декември в Доха", се казва в съобщението на ФИА.


Всичко, което трябва да знаете за: