Административният съд потвърди, че "Булброкърс" не е ощетил държавата при сделката за EVN

Административният съд потвърди, че "Булброкърс" не е ощетил държавата при сделката за EVN

Със свое окончателно решение от 13 октомври 2014 г. Административен съд – София, постановява, че "Булброкърс" не е извършил каквото и да било нарушение при продажбата на остатъчния дял от EVN и отменя наказателното постановление наложено от КФН като неправилно и противоречащо на закона, съобщиха от компанията. Съдът отхвърля всякакви съмнения за ощетяване или застрашаване на държавния интерес, както и конфликт на интереси от страна на "Булброкърс".


Продажбата на остатъчния държавен дял в EVN беше реализирана на "Българска фондовата борса" на закрит аукцион през 2011 г., а "Булброкърс" беше избран с конкурс за инвестиционен посредник по продажбата.


В решението си Административният съд посочва, че "Булброкърс" е организирал предлагането на остатъчния дял от EVN изцяло по зададените критерии от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и стриктно следвайки закона. От друга страна, съдът изказва учудване, че КФН е санкционирал "Булброкърс" за това, че е изпълнил поръчка на EVN, което има право да прави, но не и за изпълнението на аналогични поръчки от други клиенти.




Също така в решението се посочва, че обвинението на административно наказващия орган в лицето на КФН е неточно и неясно и никъде не се посочва каква по-висока цена би могла да се постигне, ако "Булброкърс" беше отказал да приеме поръчките на EVN.


Решението на съда доказва несъстоятелност на тезите за ощетяване на държавния интерес и конфликт на интереси, тиражирани от председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в редица медийни участия.