УНИЦЕФ: На всеки пет минути умира по едно дете заради насилие

УНИЦЕФ: На всеки пет минути умира по едно дете заради насилие

© Reuters

На всеки пет минути по света едно дете бива убивано заради насилие, пише Би Би Си. Доклад на УНИЦЕФ Великобритания посочва, че по-голямата част от тези смъртни случаи са извън военните зони, а новата цел на детския фонд на ООН е до 2030 година да бъдат спрени всички форми на насилие над деца.


Според доклада милиони млади хора под 20-годишна възраст не са в безопасност в своите домове, училища и общности. Като част от причините и рисковите фактори за това е скоростната урбанизация, младежката безработица и нарастващо неравенство, посочва докладът.


Да живееш в страх




УНИЦЕФ Великобритания предупреждава, че около 345 деца под 20-годишна възраст може да умрат от насилие всеки ден през следващата година, ако правителствата по света да предприемат действия за предотвратяването му. Според изследванията децата, жертви на насилие изпитват стрес, подобен на сражаващи се войници и повече от 30% от тях развиват трайни симптоми на пост-травматично стресово разстройство.


Според доклада хората, живеещи в бедност, е по-вероятно да станат жертва на насилие. Младеж от Латинска Америка е 70 пъти по-вероятно да бъде убит от свой връстник от Великобритания, посочва УНИЦЕФ.


Само 41 са страните по света, в които съществува изрична забрана срещу насилието над деца.


През юли 2013 г. УНИЦЕФ започна инициативата #ENDViolence, която призовава за колективни действия за прекратяване на насилието срещу деца, като набляга на факта, че често насилието се случва извън полезрението или се понася поради социални и културни норми. Под името "Направете невидимото, видимо" инициативата има за цел да повиши информираността, като първа стъпка към промяна на нагласите, поведението и политиките. Около 70 държави по света официално се включиха в инициативата, което дава силен тласък на усилията да се разпознаят, проследят и докладват всевъзможните форми на насилие над децата.


УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам тя е водеща организация, която работи в полза на децата и е представена в над 190 страни по света. 

Ключови думи към статията: