България взе гейм от Русия със силна игра на световното по волейбол

Българските волейболистки изиграха силен мач срещу световния шампион

© fivb.org

Българските волейболистки изиграха силен мач срещу световния шампион

Женският национален отбор на България изигра силен първи мач от втората групова фаза на световното първенство и успя да вземе гейм от защитаващия титлата си състав на Русия. 


Възпитаничките на Владимир Кузюткин загубиха с 1:3 (23:25, 15:25, 28:26, 19:25) и въпреки че това не им носи точков актив за класирането, те спечелиха много като самочувствие за оставащите мачове. Българките остават с три точки в новата група F в Модена.


Това беше седмата поредна загуба на женския ни състав от Русия на световно първенство, но в предишните шест срещи имахме само един спечелен гейм. 




Българките започнаха отлично срещата и показаха великолепен волейбол, като дълго време в първия гейм водеха в резултата. Те посрещнаха първата техническа пауза с преднина при 8:6, като непрекъснато се поддържаше преднина от 2-3 точки. 


С разпределителката Лора Китипова съставът ни игра много разнообразно, като се натоварваха всички нападателки, а освен това защитата и подсигуряването беше на много високо ниво. 


Евгения Старцева вдига към Регина Мороз, докато срещу нея за блок се подготвя Страшимира Филипова

© fivb.org

Евгения Старцева вдига към Регина Мороз, докато срещу нея за блок се подготвя Страшимира Филипова


Момичетата показаха и характер. Страшимира Филипова завърши едно страхотно разиграване за 10:8, в което няколко пъти и двата отбора спасяваха атака след атака.


Второто техническо прекъсване дойде при 16:15, след като преди това българките трябваше да се влагат в защита, за да спечелят разиграването за 15:15.


Единственият проблем бяха множеството грешки от начален удар, които даваха директни точки на Русия. 


Всичко вървеше добре, докато шампионките не изравниха резултата Те започнаха да вкарват по-активно в атака звездата си Екатерина Гамова, блокът им също работеше здраво. Постепенно натрупаха преднина от 23:17. 


Тогава обаче българките отново демонстрираха страхотен характер и след серия много отлични отигравания в защита и грешки на рускините в атака успяха да намалят до 23:24. В целия гейм България имаше предимство в атака, но изоставаше на блокада.


Във втория гейм рускините вече заиграха на високи обороти. Те започнаха методично да увеличават преднината си и вече влезли в ритъм подобриха и самочувствието си. В целия гейм националките ни трябваше да се борят да скъсяват преднината, която ту ставаше пет точки, ту намаляваше на две-три. Така например от 9:15 българките намалиха на 11:15, като заработи и блокадата. Второто техническо 12:16 след мощна атака на Татяна Кошелева.


Рускините измъчваха Елица Василева с начален удар в нейната зона

© fivb.org

Рускините измъчваха Елица Василева с начален удар в нейната зона


Рускините направиха и друго важно нещо - извадиха от игра най-добрата ни нападателка Елица Василева. Те непрекъснато я целеха при посрещането, като я затрудняваха за атака. Затова й Кузюткин й даде почивка. 


В третия гейм рускините поведоха още в началото поддържаха около 4 точки преднина. Кузюткин направи промени в опит да противодейства на силната игра на съперничките, като пусна в игра и Елена Колева, и Нася Димитрова.


Рускините играеха мощно, докато българският състав трябваше да наваксва. Изоставането в средата на гейма беше пет точки, след което стана шест при 24:18. 


Тогава обаче България намери магическо решение и започна подем. Рускините се объркваха все повече и повече в търсене на последната точка. Накрая решиха да залагат на Гамова, която да сложи край на мъките им. Това обаче беше очаквано от националките ни и те я неутрализираха. Стигна се до изравняване, а дори и за точки за спечелване на гейма от България. Все пак обратът даде резултат и частта беше затворена при 28:26.


Това развитие на събитията обаче не стигна за нещо повече в четвъртата част. Тогава Русия отново започна диктува събитията терена с мощна игра от атака, а момичетата на Кузюткин да се опитат да наваксат. На моменти пасивът стигаше шест точки, което правеше невъзможно да бъдат принудени съперничките да грешат. Те от своя страна залагаха предимно на Гамова и Кошелева, които да им решат проблемите. В крайна сметка с едно добро изпълнение на сервис рускините сложиха край на двубоя.