Британският кандидат за еврокомисар беше неубедителен, пак ще бъде изслушван

Британският кандидат за еврокомисар беше неубедителен, пак ще бъде изслушван

© Yves Herman, Reuters

Британецът Джонатан Хил ще трябва отново да се явява на изслушване пред европейските депутати следващата седмица, тъй като днешното му първо представяне като кандидат за европейски комисар за финансовите услуги бе неубедително, предаде Франс прес.


"Хил не бе утвърден днес. Той ще бъде поканен на ново публично събеседване с комисията по икономическите въпроси", написа в Туитър германският депутат Свен Гиголд от Зелените.


"Ново събеседване следващата седмица за Хил. Не е лесно за 10 дни да научиш пет години финансово регулиране", коментира британската консервативна депутатка Кей Суинбърн.




"Това ще е втори шанс", потвърди европейски източник, според когото на представянето на Хил "му е липсвала съдържателност".


Така Хил става първият номиниран за еврокомисар в екипа на Жан-Клод Юнкер, който не преминава успешно от първия път изслушването пред евродепутатите. От началото на изслушванията в понеделник вече са утвърдени десет кандидати.


В днешното си тричасово събеседване Хил увери, че няма да е "представител на лондонското Сити" в бъдещата Европейска комисия.


Той обаче се изказа твърде общо по редица теми, признавайки, че нямал време да се запознае с твърде технически теми, например очертанията на бъдещия "европейски капиталов пазар". На въпрос за въвеждането на еврооблигации, механизъм за обединяването на дълговете в еврозоната чрез общи заеми, той призна, че "няма информирано мнение" по въпроса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: