Кабинетът одобри преработената "Визия 2020"

Правителството одобри Националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020" като дългосрочна стратегия за модернизация на въоръжените сили. Документът дава насоки за постигане на реални способности на въоръжените сили за период от 6 до 10 години за гарантиране на националната сигурност в рамките на колективната отбрана на НАТО и на общата европейска отбрана, съобщиха от военното министерство.


Това е документът, който предизвика остри реакции след като беше пуснат за обществено обсъждане във вариант, при който Русия се обявяваше за заплаха за националната сигурност на България. По-късно документът беше оттеглен и преработен.


Националната програма включва детайлен анализ на състоянието на модернизацията на Българската армия в периода 2003-2014 г. Изведени са структурата на силите и пакетът от способности на Въоръжените сили, разпределението на финансовия ресурс, основните проекти за превъоръжаване по приоритети, както и източниците за тяхното финансиране.




С Националната програма се предлага съгласие за нарастване на разходите за отбрана в следващите 6 години за достигане на ниво от 2% от БВП, като поне 20 на сто от тях да бъдат инвестиции в способности. За гарантиране на реална сигурност е необходимо още през 2015 г. разходите за отбрана да достигнат 1,5% от БВП, като всяка следваща година се увеличават с 0,1% до 2020 г. С реализацията на Програмата трябва да бъде постигнато балансирано финансиране на основни бойни способности на Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили. Документът предлага също така усъвършенстван модел за управление на развитието на способностите за целия жизнен цикъл.


С документа се предвижда създаване на нов целеви държавен фонд "Интелигентна отбрана" за превъоръжаване. Предвижда се фондът да се финансира основно с приходите от ефективно управление и реализация на излишна движима и недвижима собственост с отпаднала необходимост за армията. Фондът ще има за цел осигуряване на допълнителни средства за финансиране на приоритетни инвестиционни проекти. Предвижда се структурата да осъществява дейността си съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили и действащата нормативна уредба, като не е част от консолидирания държавен бюджет.


Предлага се и създаване на отбранителен клъстър от предприятия, институти и търговски дружества за поддръжка на изпълнението на Националната програма, като ще се работи за развитие на иновационен капацитет по програми на НАТО и ЕС. С Програмата се залага оптимално използване на агенциите на НАТО и ЕС за максимална оперативна съвместимост и намаляване на цената за придобиване и поддържане на способности. Предвиден е и механизъм за мониторинг и управление на риска на ниво Народно събрание, правителство и Министерство на отбраната.


В Програмата са заложени основните инвестиционни проекти за превъоръжаване на Въоръжените сили по приоритети. Сред тях са придобиването на нов тип основен многофункционален боен самолет и интегрирана логистична поддръжка; модернизация на фрегати клас E-71; изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади, включително придобиване на нова бойна бронирана машина; придобиване на четири до шест броя трикоординатни радара за създаване на основно радарно покритие; придобиване на нов тип модулен патрулен кораб; технически системи за водене на стратегическо разузнаване; кибернетична защита и други.


Предвижда се Националната програма да бъде основа за разработване на проектите на решения на Народно събрание и на правителството за приемане на основните проекти за превъоръжаване и за изготвяне на проектите за изменение на нормативната уредба, необходима за реализацията на Програмата. Документът е изработен в изпълнение на Решение на правителството от 4 септември т. г. и е в съответствие с приетия на Съвета по сигурността към МС и представен на Срещата на върха на НАТО в Уелс работен документ "Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020".

Ключови думи към статията: