Очакваме да има жертви, обяви главният секретар на МВР (допълнена)

Очакваме да има жертви, обяви главният секретар на МВР (допълнена)

© Анелия Николова

Към момента не мога да коментирам дали има жертви, защото това не е установено, има поражения върху цеха за утилизация на мини, обяви в ефира на БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той посочи обаче, че се очаква да има жертви на този инцидент.


Към настоящия момент е отцепен районът. Нашите служители и тези от следствието ще установят конкретните щети и евентуално дали има жертви, каза лаконично Лазаров.


По-късно пред "Нова телевизия" Лазаров каза, че се надявам да бъдат открити оцелели хора. Той не пожела да съобщи колко хора са били на смяна в момента на първия взрив, но уточни, че разполага с такива данни. Лазаров каза още, че в момента с технически средства се проверява района за пострадали. Последният вторичен взрив е бил около 21:40 ч. 




Свидетел разказа пред "Нова телевизия", че нищо не е останало от цеха.


Шефът на "Гражданска защита" обяви, че няма опсаност за населението в района, защото заводът е проектиран така, че дори и при по-силен взрив ударната вълна да се насочва нагоре или към планината.


В отговор на въпрос той каза, че не може да коментира дали на територията на завода вече е влязъл представител на МВР. Той припомни, че влизането там ще стане 24 часа след последния взрив. В момента нямало повече взривове, но не означава, че няма да има, допълни главният секретар. 


Най-важното в момента е да запазим живота и здравето на хората в околните села, посочи той като допълни, че засега те не са в опасност.


Районът около завода е отцепен в радиус от около 4 км, съобщи Би Ти Ви. По информация на свидетели, които са били в територията съобщиха ,че в двора му е имало 7 ТИР-а с мини за обезвреждане. Фабриката е работила, била е пълна със служители, спекулира се, че там е имало поне 17 служители, сред които и собствениците на фирмата. Повечето от служителите са от Монтана и пред завода се събират жители на областния град, за да търсят информация за близките си. Според очевидци на мястото на цеха в момента зее огромен кратер, съобщи Би Ти Ви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: