Украинците се готвят за зима без руски газ

Киев говори твърдо, залозите са високи и за Русия
Обновена: 1 окт 2014 22:14 | 1 окт 2014 22:14, Елка Василева
245
Украинците се готвят за зима без руски газ
Снимка: БТА

За Алексей Полежай, който продава бойлери и печки на дърва в двата си магазина в Киев, продажбите тази есен са забележително добри предвид срива на останала част от украинската икономика през годината.

Украинците бързат да изолират стените на жилищата си, да запечатат прозорците, от които духа, и да се снабдят с отоплителни уреди на фона на появилата се опасност да посрещнат първата си зима без руски газ, пише Лаура Милс от Асошиейтед прес.

Русия спря газовите доставки за Украйна през юни, след като Киев не плати сумите, които според Москва дължи за доставен газ.

Докато двете страни разиграват рисковани политически маневри около евентуална временна сделка, която би осигурила на Киев достатъчно газ за зимата, множество украинци се чудят дали няма да им се наложи сами да се погрижат за себе си през най-студените месеци. Украйна има известни количества газови резерви, но те няма да са достатъчни за зимата.

"Хората са изплашени, че газовите доставки ще бъдат напълно спрени", казва Полежай. Търсенето за неговите бойлери е с около 15 пъти над обичайното, продажбите на печки на дърва също силно са се увеличили. Складовете, от които той купува бойлерите, пък са вдигнали цените с до 50 %. "Това, което за някои е война, за други е печалба", шегува се той.

Обикновено 1 октомври е дата, когато централното отопление се пуска за зимата - първо в обществените сгради, а към средата на месеца и във всички частни домове. Тази година обаче правителството предупреди, че няма да пусне централното отопление до средата на ноември, когато температурите могат да паднат под нулата.

За потребителите, живеещи в селски области, подготовката за тази промяна е да насекат повече дърва или да си купят печка на дърва. Жителите на градовете имат по-ограничени възможности – те се запасяват с одеяла, купуват бойлери и изолират домовете си, но като цяло им остава само да стискат палци с надежда.

Очаква се тази седмица руските и украинските преговарящи да подновят обсъжданията в Берлин на газовата сделка, предложена от Европейския съюз. Киев обаче продължава да говори твърдо въпреки факта, че по-рано зависеше от Русия за около 60 % от необходимия му газ.

Причината е, че залозите са високи и за Русия. Москва използва газопроводите, които пресичат Украйна, за да доставя до Европа около половината от газа, който изнася. Ако Украйна е достатъчно отчаяна, за да започне да отклонява газ за собствено потребление, то Русия ще може само да се направи, че не забелязва или да спре доставките за голяма част от Европа, най-големия й пазар, увреждайки още повече репутацията си и губейки от печалбата си.

"Играем игра "кой пръв ще се изплаши", в която рисковете са твърде големи. Никой не иска да започне зимата с тази опасност, надвиснала над главите им", отбелязва Андрю Неф, анализатор на IHS Energy.

Украинското правителство вече съветва хората да се подготвят за тежка зима.

"Няма да бъде лесно. Предупреждавам ви още сега, че няма да бъде топло, но няма да замръзнем", каза премиерът Арсений Яценюк в интервю за украинска телевизия.

Кметът на Киев Виталий Кличко миналата седмица заяви, че частните жилища ще бъдат с около 2 градуса по-студени отколкото предишни години, а топлата вода, която вече временно е спряна от седмици, няма да бъде толкова изобилна.

Много хора като учителката по виолончело Ана Гончарова изпробват други начини да прогонят студа. Тя е сменила старите си прозорци, изолирала е стените на апартамента си и купува куп одеяла.

"Надяваме се, че няма да замръзнем. Наистина се надявам, че някак си ще постигнем споразумение с Русия (...) това не може да се случва в цивилизования свят", казва тя.

В началото на септември Яценюк каза, че в хранилищата на Украйна има около 16,7 млрд. куб метра газ, но страната ще има нужда от близо два пъти повече, за да преживее зимата. А без руския газ ще бъде оставена да разчита единствено на вече минималните доставки от Европа.

Полша, Унгария и още няколко европейски страни продават на Украйна газ, който първо внасят от Русия. Москва обаче не одобрява тази практика. Неотдавна някои от тези страни трябваше да спрат доставките за Украйна, докато натрупат запаси в собствените си хранилища преди зимата на фона на съобщенията, че Русия затяга контрола.

Тази година ще бъде по-трудно и да се разчита на въглища. Голяма част от промишлените въгледобивни източни райони на страната са опустошени от войната с проруските сепаратисти и Киев трябва да обмисли вноса от далечни страни като Южна Африка.

Украинското правителство посочи, че ще свие доставките на енергия за промишлеността с 30 %, преди да намали доставките за гражданите. Това решение вероятно ще тласне украинската икономика, която тази година може да се свие с до 10 %, още по-бързо по низходящата спирала.

Предложената временна сделка за газовите доставки между Украйна и Русия ще бъде в сила само до началото на пролетта, осигурявайки на Киев крайно необходимите 5 млрд. куб метра газ срещу плащане на 3,1 милиарда долара до края на годината.

Украинските представители обаче протестираха срещу предложената цена от 385 долара за 1000 кубични метра, а (министърът на енергетиката Юрий) Продан заяви, че отстоява позицията си Украйна да плаща само 268 долара.

Въпреки рисковете за икономиката и гражданите Киев възнамерява да продължи да играе твърдо, посочва анализаторът Неф. Руската държавна газова компания Газпром понесе голям удар върху печалбите и репутацията си, когато през 2009 г. отговори на Украйна, спирайки газовите доставки за голяма част от Източна и Централна Европа през студената зима.

Ако не бъде постигната сделка с Москва, Украйна вероятно ще отклони газ от потоците, предназначени за Европейския съюз.

"Украйна има малко за губене", казва Неф. Русия вече анексира Кримския полуостров, сепаратисти контролират големи части от Източна Украйна, а икономиката е в състояние на свободно падане. "Украйна вече загуби", заключава анализаторът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така ще е...Има да чакат зъзнейки помощ от ЕС-то и УСА-то, ама няма...А тези, които ги подлъгаха, на тях няма да им е студено.
150
3
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
До БГАз не откривам никаква логика в думите ти. Както и не разбирам останалите от обществото които говорят така по адрес на Атака! Това със сокола е ваш личен филм който няма връзка с реалността! А ние защитавайки Путин всъщност защитаваме точно Българските национални интереси. Толкова ли не го разбирате?
149
2
 
9
 
! Отговори
Блъско преди 9 години
сега ще видят украинците лесно ли ни е на нас българите да се топлим с дърва.Жална им майка и на техните гори ,почва се сеч до голо и там .Ама това е цената на демокрацията и да си с НАТО и ЕС
148
6
 
27
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Всичко изглежда чудесно в Украйна, зависи какво ще пише ***. Но горчивата истина е друга. Питам журналистката *** защо не пише за издевателствата на украинските нацисти над мирни граждани /убити деца, изнасилвания, общи гробове в които са намерени погребани мирни граждани без вътрешни органи, изтезания и др./ Нямаш съвест да напишеш истината?! Какво промиваш на хората мозъците?
147
3
 
25
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Те там на ток не могат ли да се отопляват като алтернатива на спряната Газ или и там са влезли монополите Чез и Енергопро, и затова предпочитад да изсекат и дърветата и по улиците отколкото да им спрат тока поради невъзможност за плащане. Вървете още към ЕС съюз скъпи украинци, и да не сте смели да се оплаквате от сега! Не сте видели още истинсата ху*ня.
146
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 212ще видиш след два месеца дали ще се оправят,ще ги събират сутрин в чували умрели от студ,а ти за русия не се притесняваи.повярваи ми че там се хранят много по добре от теб
145
5
 
6
 
! Отговори
KLIK преди 9 години
OT STO GODINI V KASTI SE OTOPLIAVAME S VAGLISTA.V UKRAINA NIAMALO GAS ZA ZIMATA,V EVROPEISKA BALGARIA NIKOGA NE IMALO GAS ZA OTOPLENIE.ISKATE EVROPA--STE GORITE VAGLISTA I STE IADETE SUH HLIAB-NO STE STE SVOBODNI I V EVROPA.
144
19
 
7
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Украйнците да учат английски и да не се услушват:-)))!!! САЩ колониэираха Украйна чреэ държавен преврат!!! Раэправят че эимата щяла да бъде невероятно ТЕЖКА, но все пак УКРАЙНА не е СИБИР а и эа ЕВРОЦЕННОСТИТЕ си эаслужава:-)))!!!! ЧАО!!!
143
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците ще се оправят без руската газ, но дали руснаците ще изкарат без храна и само газ.
142
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярвам, че и русофили и русофоби ще се съгласят с мен, че най-близките съюзници на Русия страдат най-много и са най-бедни в Европа.
141
1
 
27
 
! Отговори
имат си стари преди 9 години
дългове украинците.Ще си платят ползвания газ/със или биз лихви/,и тогава ща чакат новия.Иначе,поради липса на кисело мляко,ще ядат таратора без краставици.
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Noщом по това време гледаш филми и си лягаш.... хвани че завърши некво училище......
139
8
 
29
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Отивам да си гледам филма и да си лягам. Тръгвам си с пожелание за *** русофоби:дано някой *** нелегален имигрант ви изпразни по една ебола отзад, *** скапани!
138
6
 
30
 
! Отговори
AZ преди 9 години
НА ВИ ЕВРОПА СЕГА
137
23
 
10
 
! Отговори
Учителката преди 9 години
,,Това не може да се случва в цивилизования свят''.....Че рашистите кога са били в този свят,НИКОГА И НЯМА ДА БЪДАТ.
136
8
 
19
 
! Отговори
Nox преди 9 години
По добре луд, отколкото ***, който го тресе че го не пущи когнитивния дисонанс.Продължавайте да сте си против Правото на Самоопределение на Крим и Донбас и се кефете, че измряха хора под артилериен обстрел. Чувствайте си се велики, но като се повдигне въпроса за Македония бързо се присещате, че сте мишленца, и че нищичко не можете да направите по въпроса.Или ви е страх, че сте си изоставили родните места и ви е страх помаците са да не искат Турция да ги анексира, селендури със селендурите!
135
7
 
13
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Е я ми кaжи тaкa зa спортa,кaто не зaемaш стрaнaтa нa Русия по всички въпроси,по кой въпрос не зaемaш стрaнaтa нa Източния ти приятел ?"Ами например по въпроса с допломацията. Русия се държи прекалено дипломатично с същества и нации, които са на нивото на аволюция на маймуните.Аз ако имах руският ядрен арсенал щях без много, много да му мисля, да съм изтрил и САЩ, Япония и Израел, и след това ако много знаят и Англия, и кучеебска Германия. Путин не разбира, че с животни разбирателство няма.
134
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се топлят на евроценности! Ако са послушни и си развалят индустрията и селското стопанство за награда ще им пратят Кончита Вурст!
133
4
 
4
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Кой взе Македония"Сещам се за хубава реч на Асад от едно видео. Ще перефразирам:"Само с подклаждане отвън нищо не става, ако мяма подкрепа отвътре"Македонците не са запазили самосъзнанието си. Toва е преобладаващият фактор.А ти вместо да бучиш кой какво взел, като си против Правото на Самоопределение не би трябвало и да те интересува кой кво е взел, а да искаш да си го върнеш.Обаче не те чувам да искаш да нападнем македонците, защото са дръзнали да се обявят за различен народ от нашия.
132
2
 
16
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Рaзбирaм те ,че не е лесно дa си нa чуждa службa."Това, че смятам, че Русия са по-прави от САЩ и от Украйна по въпроса за Крим и правото на самоопределение по никакъв начин не значи, че съм на "чужда служба", или че заемам страната на Русия по всички въпроси.