Видео: "Шалке" спря високо летящия "Челси" на "Стамфорд бридж"

"Челси" не успя да победи "Шалке", който след три кръга е в зоната на изпадащите в Бундеслигата

© Reuters

"Челси" не успя да победи "Шалке", който след три кръга е в зоната на изпадащите в Бундеслигата

Лидерът във Висшата лига "Челси" започна участието си в Шампионската лига с много изненадващо домакинско равенство 1:1 срещу "Шалке". 


Сините бяха определяни като абсолютен фаворит, след като започнаха сезона с четири победи в четири мача и 15 отбелязани гола. Гостите пък загубиха два от трите си двубоя в Бундеслигата и с актив от едва една точка се намират в зоната на изпадащите.


Освен това през миналия сезон, когато двата отбора отново бяха в една група, "Челси" спечели две победи с по 3:0. За днешния двубой букмейкърите дори поставиха коефициенти за успех на лондончани между 1.25 и 1.40. 




"Шалке" обаче опроверга очакванията и чрез отличните си контраатаки създаде много проблеми на фаворита, въпреки че беше без половин дузина ключови играчи заради контузии. Германците успяха да се върнат в мача през втората част, след като допуснаха гол още в 11-ата минута, и заслужено си тръгнаха от "Стамфорд бридж" с една точка. 


Жозе Моуриньо изненадващо започна мача с Дидие Дрогба на върха на атаката, а намиращият се в страхотна форма Диего Коща беше оставен на пейката. Това беше първи мач за котдивоареца като титуляр за "Челси" след финала на Шампионската лига през 2012 г., когато изведе сините до трофея. 


Домакините започнаха много активно мача и в 11-ата минута постигнаха целта си за бърз първи гол, въпреки че в ситуацията "Шалке" беше сериозно ощетен от главния съдия.


Франсеск Фабрегас влезе много грубо в краката на Макс Майер, което позволи на Еден Азар да напредне с топката и да навлезе в наказателното поле. Испанският национал се включи зад гърба на белгиеца, който му подаде технично и бившият играч на "Барселона" не пропусна целта. 


В 15-ата минута "Челси" беше близо до втори гол, но удар на Азар премина покрай вратата. След това и Фабрегас не се възползва от добра възможност. Десет минути по-късно Кевин-Принс Боатенг пропусна шанс за изравнително попадение след бърза контраатака. 


В следващите минути Ралф Ферман и Тибо Куртоа спасиха удари на Дрогба и Боатенг. В последната минута на първата част Юлиян Дракслер пропусна златен шанс да изравни. Той тръгна сам от центъра, премина цялата защита на "Челси" и си отвори позиция за стрелба, но с левия крак прати топката покрай гредата. 



И през второто полувреме опасните положения пред двете врати не бяха много. "Челси" владееше топката по-продължително, но рядко стигаше до стопроцентова възможност за гол. Все пак много добра такава се откри пред Дрогба, но той стреля покрай вратата. 


В 62-ата минута "Шалке" успя да изравни. Гостите направиха бърза контраатака след грешка на Фабрегас. Дракслер пробяга близо 50 метра и подаде на Хунтелаар, който с плътен удар в близкия ъгъл преодоля Куртоа. 


Германците дори можеха да направят обрат малко по-късно, но Куртоа спаси удар на Драксер. В 73-ата минута Моуриньо пусна в игра Диего Коща и Лоик Реми в опит да спечели мача.  


Седем минути преди края "Челси" изстрел на Реми беше изчистен от голлинията, а малко по-късно Ферман спаси вратата си след удар отблизо на Азар и запази равенството.  


В другия мач от групата "Марибор" и "Спортинг" (Лисабон) също не излъчиха победител и завършиха 1:1. Нани откри резултата за португалците в 80-ата минута, но в добавеното време Лука Захович донесе точката за словенския тим. 



При същия резултат завърши и двубоя в група F между "Аякс" и "Пари сен жермен". Единсон Кавани даде аванс на френския шампион в 14-ата минута, но Ласе Шоне изравни в 74-ата минута. 


"Барселона" пък започна Шампионската лига с минимална победа с 1:0 срещу аутсайдера "Апоел" (Никозия). Единственото попадение беше дело на Жерар Пике в 28-ата минута след центриране от свободен удар на Лионел Меси. 


Каталунците контролираха двубоя през цялото време, но пропуснаха доста възможности да си гарантират победата с второ попадение и можеха да бъдат наказани. Дебютиралият Марк Андре тер Щеген обаче спаси опасен изстрел на Густаво Мандука в 90-ата минута. 



Всички резултати:


Група Е:
"Байерн" - "Манчестър сити" 1:0
"Рома" - ЦСКА (Москва) 5:1


Група F
"Аякс" - ПСЖ 1:1
"Барселона" - "Апоел" 1:0


Група G
"Челси" - "Шалке" 1:1
"Марибор" - "Спортинг" 1:1


Група Н
"Атлетик" (Билбао) - "Шахтьор" (Донецк) 0:0
"Порто" - БАТЕ (Борисов) 6:0